View Single Post
Eski 12-12-2012, 16:27   #400
nevsune
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Sayın Nevsune, siz yoğurdunuzu nasıl mayalıyorsunuz? Maya - süt oranları ve uyguladığınız işlem nasıl acaba?
Bu başlıkta bir yerlerde ayrıntısıyla anlatmış olmalıyım ama hem siz sorduğunuz hem de güncellemek amacıyla bir daha anlatayım.

1 lt pastörize sütü parmağımın yanmayacağı (45 derece civarlarında) kadar ısıtıyorum. Bu arada oda ısısına getirilmiş 1 yemek kaşığı kadar maya için ayırdığım yoğurdu, pütürsüz hale gelecek şekilde ezip içine de 1 tatlı kaşığı kadar şeker (şart değil, benim mayalamayı hızlandırma düşündüğüm için) ilave ettikten sonra ısıttığım süte döküp karıştırıyorum. Mayalama işlemi bu kadar.

Ben yoğurt makinesinde yapıyorum. 4-5 saat sonra kavanozları makineden çıkartıp ağızlarını açarak buzdolabında dinlenmeye bırakıyorum. Sanırım yoğurdun kendini toplayıp sertleşmesi için bir süre geçmesi gerekiyor. Bir kaç saat sonra sertleşmiş olan yoğurtlarımın ağzını kapatıp taze taze tüketiyorum.

Bana sorduğunuz ve ben makinede yaptığım için bu şekilde yazdım. Elde yapıldığında mayalı sütün konulduğu kabı örtülerle sarıp ılık bir yerde yine 4-5 saat kadar dinlenmeye bırakmak aynı sonucu veriyor.

Yoğurt makineleri ilk çıktığında oğlum küçüktü, yoğurdu pek sevmiyordu. Ben de meyveli olursa belki sever diye almıştım. Oğlum büyüdü, yuvadan uçtu. Madem evde makine var niye boşa dursun, ben de artık kendime kullanıyorum. Ayrıca küçük kavanozlarda yapıp öyle tüketmek gibi bir seçenek sağlıyor ve teknolojinin kolaylıklarını da seviyorum zaten. Yoksa ister elde yapın ister makinede, değişen bir şey yok

Düzenleyen nevsune : 23-12-2012 saat 10:13
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön