View Single Post
Eski 10-12-2012, 19:30   #390
Cymbelina
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Bir zamanlar kilo almamak amaçlı olarak yağsız kutu sütüyle yoğurt yapıyordum. Yoğurdun üzerinde bir su birikimi oluyordu ama öyle yoğurdun sütü gibi değil de resmen su. O suyu döktüğüm zaman sütten neredeyse 1/5 gibi fire veriyordu. Sonra kutu sütünü terk edip eski usul pastörize süte dönüş yaptım.

Normal sütten yaptığım yoğurtta ise hemen hemen hiç fire olmuyor. Maliyet karşılaştırmasına gelirsek, hazır yoğurtların fiyatını bilmiyorum ama 1 lt/kg yoğurt bana 1 büyük şişe pastörize süt (sanırım 2,5 lira olsa gerek) fiyatına mal oluyor.

Sayın Nevsune, yoğurdun sütü dediğiniz nedir?

Bahsettiğiniz su belki de yağsız süt kullandığınız için daha farklı gelmiştir ama yoğurdu kaşıkla aldıktan sonra zamanla biriken/ artan o suyun çok faydalı olduğu söyleniyor ki tahmin ediyorum siz de biliyorsunuzdur. Gerçi markette satılan hazır yoğurtların suyunda aynı fayda günümüzde kalmamış da olabilir.

O halde sizin 1 kg yoğurt 2,5 liraya geliyor. Yukarıda verilen linkte bahsedilen AOÇ ürününün fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 10 veya 10.5 liraydı. üründen elde edilen yoğurt da Sn. Asiye'nin dediği gibi aşağı yukarı 5 kg ise, kilosu tahminen 2 lira eder.

Son günlerdeki durumu pek bilemiyorum ama hatırladığım kadarıyla
marketlerde satılan hazır yoğurtların (çeşitli markalara ait) 1 kilosunun fiyatları en ucuzu 2.3 liradan başlıyordu , bilemediniz 2.5 lira. Markaya göre daha da artıyor. Bahsettiğim 2250 gr'lık en büyük boy yoğurtlar şu an aşağı yukarı 5.5-6 lira civarıydı sanıyorum, bu durumda linkte bahsedilen ürün piyasadaki hazır yoğurtlarla aşağı yukarı aynı fiyata gelmiş oluyor kilo bazında. Gelmiyorsa da geldi farzedin, akşam akşam bu kadar hesaplayabildim matematiği sevmez biri olarak

Yanlışım olabilir ama benim gördüğüm AOÇ'nin hazır yoğurt fiyatları diğerlerine kıyasla daha pahalıydı marketlerde. Bu durumda bu yeni süt - maya seti diyeyim fiyat bazında diğer hazır yoğurtlara yaklaşmış (belki de eşitlenmiş oluyor). (linkte verilen fiyattan satılıyorsa her yerde).

Ben böyle yorumladım, benim iktisatçılığım bu kadar

Her üçünüze de teşekkür ederim

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön