Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sudenur
Ne gübresi verdiniz? Biz BICOMP 12+12+12+ Humus gübresi kullandık. Bölge bölge sararmalar oldu, iyi mi ettik, kötü mü ettik bilemedim.. 
|
Ben 10 senedir çime hayvan gübresi vermiyorum. Kullandığım Gübre Lawncare 12:12:12
Bir miktarda daha ucuz olan Yaşar holding’in Biofarm organik gübresini kullanıyorum. Ama Lawncareİn yerini tutması oalanaklı değil. Son biri yıldır da ilave olarak Türkiye Kömür İşletmeleri G.M.’nün ürettiği Hümik asit olan hümas takviyesi yapıyorum.
Alıntı:
Başka karışımlar da ekleniyor mu içine?
|
Tabaka halinde yanmış koyun gübresi ve bir miktar toprak eklemek iyi sonuç veriyor.
Alıntı:
Benzer bir uygulamayı Ortanca bitkim için ben de yapmayı planlıyorum. İçine sünger doldurulmuş pet şişeleri nasıl geçireceksiniz tepelerine öğrenmek isterim. 
|
Pet bidonların boğaz kısmını kesince yaklaşık 20 cm capında genişlik elde ediyorum. İçini 3 mm Laminant parke şiltesi ile takviye edip ters çevirip kapattım budanmış sardunyaların üstüne. Bidonun çevresini mil kumla kapatıp üstüne ağrlık olsun da rüzagarda ucuşup devrilmesin diye taş bıraktım.
Alıntı:
Nergis ve Sümbül olmalı değil mi bu soğanlılar? Çıkarmayıp toprakta bıraktığınıza göre drenajları iyi. Mevsimlik bitkileri sularken çürümemişler..
|
Bende sadece lale ve sümbül var. Bulundukları ortam yazın damla sulama haftada bir kez sulanıyor. Çim sulamasından uzak oldukları için şimdiye kadar hiç çürüme sorunu yaşamadım.
Alıntı:
Ahh, bu yanıtınızla büyük korku düşürdünüz içime.  Biz bütün güllerimizi epeyce derin budadık, köklerine bolca gübre yayıp havalandırma penceresi açtığım pet şişelerle ilkel sera ortamı yaratmaya çalıştım, inşallah donmazlar.
|
Kışa gireken gül budaması hemde derin şekilde yapmakla bana göre hata etmişsiniz. Eğer güller 3-4 senelik ise sanırım baharda geç de olsa toparlarlar. Anca genç güller için pek bir şey diyemeyeceğim. 3-4 yıllık ve bulunduğu ortama uyum sağlayan güllere kışa girerken hayvan gübresi vermenin bence fazla bir yararı yok. Zira bu durumdaki güller budama yapmazsanız eksi 25 dereceyi çok rahatlıkla çıkarır.
Ayrıca hayvan gübresi ile yastıklama yapmak bahçede solucan ve dana burnu popülasyonuna destek sağlıyor. Ve ben nedense bu iki türden de aşırı derecede iğrenti duyuyorum.
Alıntı:
Hüsnu yusuflar dökülen tohumlarından mı çimleniyor?
|
Mutlaka çimleniyor olmalılar. Ancak ciçek tohumlarını bu şekilde boş bırakmıyorum. Eğer müsade ederseniz her yeri aşırı bir şekilde işgal ediyorlar. Bu nedenle ilkbaharda da çiçek bantlarında en az iki defa herbisit uygulaması ve 15 gün sonrası belleme yaptığımdan iradem dışı çoğalmaya müsade etmiyorum. Ancak hüsnu yusuflar zaten kökden yayılma ile aşırı bir çekilde çoğalıp bulundukları ortmda istilacı davranış sergiliyorlar. İlk baharda bu durumda olanları köklerinde sökerek dengede tutmaya gayret ediyorum.
Alıntı:
Öyleymiş, eşim ve kızımı sık sık tembihliyorum çim üzerinde fazla gezinmeyin diye. Bir yandan da kıyamıyorum, çocuk dediğin kartopu da oynar, kardan adam da yapar, kendi bahçemiz dururken niye gitsin de ortak alan da yapsın? 
|
Çim alanda göllenme yaşamıyorsanız üzerine basılmasında pek sakınca görmiyorum. Yeterki alltaki toprak yüzeye çıkıp camur halinde çimi yatırmadıkça….
Soru ve meraklarınızı bilgim ve tecrübelerim doğrultusunda yanıtlamaya çalıştım. Umarım bir parça da olsa yardımcı olabilmişimdir.
Bende size, aileniz ve sevdiklerinizle birlikte mutlu ve saplıklı bir kış mevsimi geçirmenizi diliyorum.
Saygılarımla.