Ercan iyi günler. Tesadüfen forumda seni görünce üye olup yazayım dedim. Emekli oldum. 30 dönüm yer aldım. niğde de fernor dikeceğim. cevizle ilgili araştırmalarım , çalışmalarım devam ediyor.
forumda birçok arkadaşın bilgi eksikliği olduğunu gördüğüm için yazmak istedim. iç anadolu da karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde önerilen çeşitler fernor(tozlayıcısı fernette) ve chandler (tozlayıcısı serr franquette) çeşitleridir. bunlar aşılı fidanlardır. lakin bahçe yapacağınız bölgede geç yapraklanan ve kaliteli ve verimli cevizi olan yerli çeşitler varsa bu cevizlerden kalem alarak yapacağınız aşılarla üretilen fidanları kullanmanız da tavsiye edilir. ancak bu işlemi yapmak herkesin yapabileceği işlem değildir. ciddi bir uğraş ve zaman harcamak gerektirir.
arkadaşların çok önemli olan bir hususu atlamamaları gerekiyor. chandler ve fernor çeşitleri ile kurulan bahçelerde ilk 3 yıl şekil budaması, devam eden yıllarda da verim budaması yapmaları şart. bakın şart diyorum. bu konuyu atlarsanız yapacağınız harcamaların karşılığını alamaz ve zarar edersiniz.
köy tv de İbrahim BALKAL ın budama ile ilgili filmleri yayınlanmakta. budama işini yapmazsanız. hayallerinizin gerçekleşmeyeceğini üzülerek söylemek istiyorum. ibrahim bey orada doğru olarak yapılacak budamada 8*8 ve 8*4 sistemi ile dekar başına 400 ila 700 kğ. arasında ürün alınabileceğini söylüyor.
Bazı arkadaşların 6*4, 7*6 dikim yapacaklarını/yaptıklarını okudum. Bu sıklıkla dikilen bahçelerde profesyonel budama sistemlerinin uygulanması gerektiğinin bilinmesini istiyorum.
Ceviz bahçesi kurmak, çok isabetli ve doğru yapılmış bir iştir. ancak yeterli su olmadan, toprak tahlili yapılmadan, doğru çeşit seçilmeden yapılan tüm harcamaların boşa gideceği unutulmamalıdır.
Orman kenarında arazisi olan arkadaşların dikkat etmeleri gereken bir konuyu hatırlatmak istiyorum. ormanda meşe ağacı varsa meşe ağaçlarından ceviz ağaçlarınıza geçecek olan meşe kök çürüklüğü hastalığı vardır. bu hastalık köklere topraktan geçer. ilacı bulaştıktan sonra yoktur. ağacı kurutur ve öldürür.
Ercan kardeşim ve değerli takipçiler, anlatılacak daha çok konu var.Prof.Yaşar AKÇA nın yazdığı kitap kafanızdaki soruların çoğunu cevaplayacaktır.
Ceviz.Gen.Tr - Trkiye'nin Ceviz Portal - Prof.Dr.Yaar AKA den kitabı alabilirsiniz.