Bu arada cogu insan soruyor ne yapmali ne edilmeli yurtdisindan bitki alir diye,ben de elimdeki bilgileri topladim ve burada paylasayim dedim.
1)Bitkinin Boyu,Posu,Yasi
Bitki daha yasli bir bitki olunca dogal olarak narinligi daha azalmis oluyor kendi kucugune oranla.Bitkinin sicaklik ihtiyaci varsa saticidan heat pack isteyin.Heat Pack ekstra ucrete tabidir.Bunun disinda gazete gibi daha korunakli hazirlamasini isteyebilirsiniz paketi.
2)Kargo ve Saglik Sertifikasi
Kargoda mumkun oldugunuz kadar First Mail kullanmayin,kargonuz Portekiz'e gider baska bir yere gider takip edemezsiniz.Bunun yerine,
First Mail + Tracking added (ekstra)
secin.
Benim size tavsiyem USPS Priority ya da USPS Express olacaktir.Ne kadar hizli o kadar guvenli.Sakin ama sakin UPS,DHL,Fedex kullanmayin gumruk olursa cok pahaliya patlar onu oradan cikarmak,PTT'de ise (USPS'nin buradaki ortagi PTTdir) faturanin %20sini odersiniz ve cikarsiniz,ya da cikartmayadabilir urunu.
Saglik sertifikasini herkes farkli bir fiyattan koyuyor.30$dan baslayan fiyatlar 70$a kadar cikiyor.Alma islemi satici bakimindan zor bu yuzden kisisel olarak parayi arttiriyor olabilir.Bu sertifika ayni Tarim Bakanligindan aldigimiz gibi olup evrenseldir,bitkinin saglikli oldugunu garantiler.Ingilizce adi Phytosanitary Certificate'dir.Isi saglama almak isteyen ticari sebeplerle urunleri almis kimselere bunu kesinlikle tavsiye ederim.Urun degerliyse/nadirse yine ayni sekilde.
Gumruk
Bitkiniz gumruge kontrol icinde gitmis olabilir,gumruge de takilmis olabilir bunun ikisi ayri olaylardir.Kontrolunu PTT'nin websitesinden halledebilirsiniz,zaten gumruge takilmissa bir yazinin elinize gecmis olmasi gerekir.Yazi elinize gecerse bulundugunuz bolgenin gumrugune faturanizla beraber gidip yalvaracaksiniz.Burada mesele istikrar,
"Ben 5 saattir yollarda surunuyorum,yapmayin etmeyin. Ben sorun olmaz sanmistim " vs gibi yollarla memuru ikna etmeniz gerekir.Ikna olursa paketi alir mutlu mesut gidersiniz.
Ayrica eski postumda da yazmisim buradan tekrar yaziyorum,
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü edindiğim bilgilere göre;
MADDE 14 – (1) Posta veya kargo ile gelen bitki ve bitkisel ürünlerin, bu Yönetmelik hükümlerine göre kontrolü yapılarak ülkeye girişine izin verilir.
(2) İçerisinde bitki ve bitkisel ürünler bulunan kolilerin üzerine koyu ve büyük harflerle Türkçe ve İngilizce olarak “BİTKİ-PLANT” kelimesi yazılır.
Yani sonucta bu nedir kontrol edilmesini talep edebiliriz demektir,gumrukte de bu bilgiyi sunabiliriz.
Ya Sonra
Bitki eve geldi ve olum sansi gayet yuksektir.Bolge degistirmis,sancili bir yolculuk suresinden gecmis olacaktir bu yuzden ozen gostermeniz gerekir.
Sevmedigim bir user olsa da kendisinin linkini infor acisinda kopyaliyorum.
2 Hawaiian Coconut Cocos Nucifera Tropical Palm Tree Live 2 Seeds Disease Free | eBay
Buradaki attention to international users i okursaniz diger kullanicilarda da ne gibi durumlarla karsilasacaginizi az cok anlamis olursunuz.Unutmayin bu pahali,garantisi olmayan birsey.Teraziye koyacaksiniz ne kadar verebilirim ne kadar degerli diyeceksiniz ve kararinizi da buna gore vereceksiniz,kaybetmeyi goze aldiginiz kadar miktarda odeme yapin.Kesin gelecek demeyin gelirse sevinin,gelmezse uzulmeyin.