Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu
Son yıllarda yapılan araştırmalar Güz Zeytini meyvelerinin yüksek miktarlarda besleyici elementler içerdiği saptanmıştır.
Özellikle bildiğimiz tipik domatesten 17 kat fazla likopen içerdiği tespit edilmiştir.Likopen’in prostat kanseri riskini azalttığı üzerine ciddi araştırmalar olduğu düşünüldüğünde Güz zeytini iyice ön plana çıkmaktadır.
Pişirerek kullanıldığında likopenin daha fazla açığa çıktığı bazı net kaynaklarında belirtilmektedir. Aynı zamanda Güz Zeytininin meyve ve çekirdeklerinde insan vücudu için gerekli protein ve fatty acid’ler, çok zengin phytoene, a- ß –cyrptoxanthin ve ß-carotene içeriği olduğu saptanmıştır.
|
Yeri gelmişken belirtelim; likopenden yararlanmak istiyorsak, bu meyveyi yerken bir miktar zeytinyağı ile birlikte almak gerekiyor..Çünkü likopen yağda eriyor:
LİKOPEN :Likopen sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait bir pigmenttir. Hayvan ve bitki dokularına renk verir. Karotenoidler, imal edilen çoğu gıda ürününde, içeçeklerde ve hayvan yemlerinde renklendirici olarak kullanılır.
E160d koduyla bilinen likopen, ticari olarak domatesten üretilir. Kırmızı domatesin (Lycopersicon esculentum L) doğal türlerinin çözücü ekstraksiyonuyla ve sonrasında çözücünün uzaklaştırılması yöntemiyle elde edilir.Hem doğal bir bileşen olması, hem de insan sağlığı üzerinde tespit edilmiş birçok faydasının olmasından dolayı likopen, sentetik renklendiricilere ideal bir alternatif olarak kullanılmaktadır.Likopenin doğada yaygın olarak bulunmasından dolayı, bir gıda boyası olarak kullanılmasına izin verilmiştir. Likopen suda çözünmeyen ve çoğu gözenekli malzemeyi ve çoğu plastiği hemen boyar. Domates lekesi çoğu kumaştan kolaylıkla çıkartılabilse de (eğer leke yeni olmuşsa), likopen plastiklerin içine işler ve bu yüzden sabun veya deterjanla çıkartılamaz (ama çamaşır suyu likopeni yok eder). Plastikler özellikle daha önceden ısıtılmış, çizilmiş, yağlanmış ve oyulmuşlarsa (asit etkisiyle), lekelenmeye çok müsaittirler.İnsan vücudu likopen üretemez fakat besinlerde hazır olarak bulunur. Tropikal meyvelerde, karpuzda, kırmızı greyfurtta bulunur. Ancak likopenin %85’i domates ve domates ürünlerinde bulunur. Sırasıyla domates salçası, ketçap, domates suyu likopence zengindirler. Araştırmalar likopenin proseslerle; sos, salça, ve ketçap şekline getirilmesinin vücut tarafından emilimini kolaylaştırdığını göstermiştir. Prosesler sonucu meyvenin sindirim için yüzey alanı arttığından dolayı daha çok biyoyarar sağlar.
Likopenin emilimini arttırmak için proseslerde kullanılan sıcaklık likopenin kimyasal yapısını büyük oranda değiştirebilir. Likopen yağda çözünebilir (A, D, E vitaminleri ve beta karoten gibi) bu yüzden yağla birlikte tüketilmesi emilimini arttırır. Her ne kadar likopen ilave olarak alınabilir formlarda bulunsa da,
likopenin meyve bünyesinde alınması onu daha etkili kılar.
GIDA HAMMADDELERİ - 2 - Solver Kimya