Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdogan
selamlar,
son zamanlar her yerden çıkmaya başladım  bende helxine solierolii ( arap saçı ) da var. burda yazanları ezberledim nerdeyse ama bitki 2 aydır hiç gelişmiyor. ilk aldığımda müthiş kabarık ve çoğalmış vaziyetteydi ama ihmalden ötürü kuruttum. sağlıklı dallarını yeni toprak ve saksıya aldım. dallarda çürüme falan yok ama çok yavaş. diktiğimden beri fazla gelişme olmadı. şimdiye saksıyı doldurmuş olmaları gerekiyordu sanırım.
toprak biraz farklı. fidanlıktan almıştım. hazır toprak. paket halindeydi. bildiğimiz torflardan farklı çıktı. rengi açık kahve - kızılımsı, toz gibi içinde mısır püskülü gibi sarı lifler mevcut. bir de perlit var. açıkçası toprağa da benzemiyor. bişeyin kurumuş hali gibi.
diktikten sonra hergün su püskürttüm, toprağı sürekli nemli hatta ıslak bile sayılır. serin ve aydınlık odada duruyor. daha ne yapayım bilemedim.
|
Sayın Erdogan,
Yazdıklarınızdan, yetiştirme ortamınızın hindistan cevizi torfu ve perlitten oluştuğunu anlıyorum. Su ve havayı azami ölçüde tutan, çamurlaşmadığı için bitkilerin kökünü boğmayan, sağlıklı bir harç.
Ancak bu toprağı, bitkilerinizin köklerinin çürümemesi için, kesinlikle "ıslak" tutmamalısınız. Eğer toprağı sıktığınızda elinizden su süzülüyorsa, toprağınız "ıslaktır". Toprağınız nemli olmalı, ancak ıslak olmamalı.
Bir de bu harç sadece bu iki materyalden oluşuyorsa, bitki için yeterli besin yoktur demektir.
Yeni çelikler kök oluşturuncaya kadar fazla gelişim göstermeyebilirler. Ancak, çeliklerin kurumaması da iyi birşey. Çelikleri diktikten iki - dört hafta sonra yavaş yavaş gelişmeye başlarlar. Bu arada fısfısa devam edin derim.
Çeliklerde gelişme gördükten sonra, toprağınızda besin olmadığına emin olur iseniz (toprağın paketinde içeriği yazabilir ya da satın aldığınız satıcıdan öğrenebilirsiniz), AŞIRIYA KAÇMADAN gübre verebilirsiniz.
Bitkiyi oda sıcaklığında ve aydınlık bir yerde konuşlandırırsanız ve de
sabırla bakmaya devam ederseniz mutlaka gelişecektir.
Kolay gelsin.