View Single Post
Eski 07-12-2012, 10:21   #2992
eko_
Ağaç Dostu

eko_'s Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak Mesajı Göster
Arkadaşlar 2013 mart ayında 12 yaşındaki ağaçlarıma kabuk aşısı ve yarma aşı yapılacak.Kalemleri su yürümeden alacağız.Kalemleri bozulmadan en iyi saklama yöntemini bilen arkadaşlardan yardım istiyorum.Saygılar hepinize kolay gelsin.
Sayın ömür-uşak 12 yaşındaki ağaçlarınızda çeşit değişimi yaparken bazı kriterleri gözönünde tutmanız gerekiyor ve iyi araştırma yapmalısınız.Benim deneyimlerime göre;
1- 12 yaşındaki bir ağaca yarma aşı çok zor olur.Çivili aşı ya da kabuk altı yapmalısınız.
2-Uşak bölgesi için kalem aşıda Mart ayı çok erken,bizler Denizli'de (900 Rakım ve üstünde)bu aşıyı mevsim sıcaklıklarına göre 25 Nisan 6 Mayıs tarihleri arası yapıyoruz.
3-Kalemleri yüksek bölgelerden alırsanız uyanmaları geç olduğu için buzdolabında saklama süreniz azalacak ve korumanız kolaylaşacaktır.Kalemleri suya batırdığınız bir bezi sıktıktan sonra içine sarın ve bunuda bir poşete koyarak dolabın sebzeliğe koyun.(+4 derece)
4-Aşıyı yaptıktan sonra bana göre sutut kullanmayın, Kalemin aşı yerinde kaynamasını ve yayılmasını zorlaştırıyor.En güzeli aşı macunu ile kapatın ve macun üzerini beyaz plastik boya ile boyayın.
5-Aşılamadan en az 1 hafta önce ağaçlarınızı kesin ve acı suyunu atmasını sağlayın.
Bunlar benim düşüncem, daha değişik fikirlerle ve ikliminizin durumuna göre mantık süzgecinizi kullanarak daha değişik seçenekleri oluşturabilirsiniz.Kolaylıklar dilerim..

eko_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön