Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2010
|
Havalar soğudu artık hafriyat umudum olmadığından hava durumunu kontrol bile etmiyorum. Bir ara hava ayaza çeker de yerler kurursa hafriyata devam edeceğiz. Baharın o hareketli yoğun, yorucu fakat tatlı günlerini iple çekiyorum.
Bu arada tafsilatını daha sonra anlatırım dediğim elektrik meselesini anlatayım:
Mübarek Ramazan ayında çalışmaya gidiyoruz, annem sebzeleri sulamak için su istiyor. Kuyudan kova ile on yirmi kova su taşıyorum, Güneş bir yandan susuzluk bir yandan, tepemizde sallanan elektrik telleri bir yandan... Elektrik idaresi zamanında 3 elektrik direğini ve trafoyu benim satın aldığım araziye konuşlandırmış (1. körfez savaşı yıllarına gidiverdim). Tepemizde elektrik direkleri dibimizde kuyu elimizde kovalar...
Yok dedim bu böyle olmayacak. Sabah daha erkendi, atladım arabaya Gölcüğe indim. Sedaş'a gittim, derdimi anlattım elime yeni abone müracaat formu tutuşturdular, oturdum başladım beklemeye. O arada gelip gidenlerin memurlarla konuşmasından anladım ki bu iş bu şekilde olmayacak. Kapıda duran güvenlik görevlisine yanaşıp sordum, buraya sık sık gelip iş yapan dosya takibi yapan elektrikçi tanıyor musun diye. Var abi dedi, ismini cismini verdi, yolu da bir güzel tarif etti...
Elektrikçiye gittim durumu anlattım, arazimde kuyu var ve sulama yapmak istiyorum esas derdim bu diye. Adam dedi ki arazinde kuyu varsa iş kolay, ama kesin var kuyu değil mi? Var dedim, fakat ben internetten araştırdım o iş o kadar kolay olmuyor dedim, DSİ gelip inceleme yapıyormuş, uzun işmiş, biz şantiye elektriği olarak alamaz mıyız, eninde sonunda buraya ev yapacağız diye anlattım... Adam dedi ki, daha yeni aldık biz sulama elektriği, eğer kuyu varsa sadece il Tarım müdürlüğünden bir belge doldurup bana getiriyorsun gerisi kolay, asıl şantiye elektriği için bir sürü belge lazım, o daha uzun sürer... Tamam o zaman dedim. 600 TL ye anlaştık. Elektrik kutusu, saati, elektriği bağlaması, projesi, takibi hepsi içinde.
Hemen ustasını aradı, usta ile beraber köye çıktık. Güneş tam tepede adam kapkalın bir mont giydi çarpılmamak için, merdiveni dayadı çıktı. Meğer niyetliymişte , güneşin altında pişti, adama çok acıdım. Çırağının acemiliğinden kutuyu ilk seferinde yüksek bağlayınca ikinci sefer bir daha çıktı, saate elektrik gelmedi, tekrar çıktı... Adam harap oldu bende sıkıntı stres had safhada...Oruçlu oruçlu güneşin altında dünya işleri için, güya bir de hobi için yapıyoruz...Bu nasıl iştir Allah'ım diye kendi kendime soruyordum. Neyse adam işleri halletti, direk numarasını saat numarasını aldı, bu bilgilerle başvurum yapılacak böylece kaçak kullanım durumuna düşmeyecekmişim, hemen kullanmaya başlayabilirsin sıkıntı olmaz demişti elektrikçi...
Daha önceden uzatma kabloyla komşudan elektrik alıp sulama yaparız diye getirdiğimiz pompayı taktım, kuyuya saldım fişi takınca su bir akmaya başladı, ben de ne yorgunluk ne keder kaldı, sanki akan su hepsini alıp gitti. Annemde neşelendi... İnsan böyle işlerle uğraşınca (hele birde oruçluysa ve su içemiyorsa) suyun kıymetini anlıyor. Bahçeyi sebzeleri rahat rahat bir güzel suladık, hortumla bahçe sulamak ne keyifli işmiş Allahım (özellikle suyu kovalarla taşımanın ne olduğunu gördükten sonra).
Neyse birinci raundu aştık, bahçemizi suladık. Yine Ramazan ayı içerisindeydi. Elektriği bağlattıktan bir sonraki gidişimizde Babamla annemi bahçede bırakıp ben resmi işlerin kalanını halletmek üzere İl tarım müdürlüğüne gittim. Önce şehir içinde aradım orada değilmiş, tenha garip sanayi bölgesi gibi bir yerdeydi sonunda buldum. Konunun muhatabını buldum geçtim karşısına oturdum ama ağzım olmuş kupkuru, konuşmakta zorlanıyorum. Bayan memur sordu: Beyefendi burası hobi bahçesimi? Evet dedim hobi bahçesi, fakat bir çok köylünün pazara yönelik ekip diktiğinden fazla, 2 dönüm mısır, ayriyeten 500 m2 de bostan...Necip Fazıl diyor ya: Müdür bey dert dinler, bugün "maruzat"! Çatık kaş...Hükümet dedikleri zat... Memur hanım da aynen öyle, kaşlar çatık. Olmaz beyefendi, hobi bahçelerine tarımsal sulama izni veremiyoruz, pazara yönelik üretim yapan köylülere tanınan bir hak bu... Ya hanımefendi diyorum, arazimin orta yerine elektrik direkleri dikili, bahçede kuyu var, canım çıkıyor kovalarla, ben işin parasal yönünde değilim isterse iki kat pahalı olsun hepi topu bir motor çalışacak, hem 5 dönüm tarla ekerim biçerim sadece bu sene değil ya... Neyse bayan çok gönüllü olmasada başvuru belgelerini verdi, araziye gelip tespit yapacak memurun insiyatifine kalmış ama ben gelirsem izin vermem dedi (Allah'tan Gölcük'e o gelmiyormuş)... Bu arada tabi gerekli belgeler var...Çiftçi belgesi ve ÇKS gerekiyormuş mesela, bende var diyorum, İznikteki kayıt olmuyormuş, gölcükte yeniden tarım ilçe müdürlüğüne ve ziraat odasına kayıt yaptırmam gerekirmiş...
Türkiyede yaşıyoruz, nerede öyle bir memura dert anlatıp iş halletmek. Gerekli belgelerden birisi kuyunun tescilli olduğuna dair belge, kim veriyor?, DSİ... Hadi ver elini DSİ'ye. Allahtan Tarım il müdürlüğü ile karşı karşıya, birde onun yerini aramadım... Arayıp sorup ilgili memure hanımı buldum. Gayet kibar ve ilgiliydi, gerekli formları beraber doldurduk. Geldik kuyu ile ilgili bilgilere. Derinlik 4-5 metre,güzel...Genişlik? Neredeyse odanın içi kadar, üstü kapalı mı? Değil 30 yıldır böyleymiş ben yeni aldım diyorum... Olmadı beyefendi, üstü kapalı değilse güvenli olmayacağından memur tespit yapmaya gelmez. Yönetmelikler böyle. Hanımefendi bahçe ekili, üstünü kapatmam için bahçeye iş makinesi sokmam lazım, O kadar emek verdik, bahçe kalkmadan makine sokamam diyorum. O zaman güvenli hale getirince gelirsiniz başvurunuzu işleme koyarız diyor memure hanım, ve böylece elektrik maceramıza 3 nokta koyuyoruz...
Elektrikçiye gidiyorum, anlatıyorum, ben sana demiştim diyorum...Ya biz diğer arkadaşta hiç sıkıntısız almıştık diyor (tabi Allah bilir diğer arkadaşın kuyusu ta baştan ruhsatlandırılmış sondaj filan)... Ne yapacağız diyorum, "dosyan içeride başvuru yapıldı, kaçak durumuna düşmezsin, sen kullan ileride yaparız" diyor. Birkaç ay sonra şantiye elektriğine dönüştürerek yeniden başvurmak üzere mevzuyu buzdolabına kaldırıyoruz...
Trajikomik olan, bir iki gün önce bir mektup geldi, DSİ den, konu:yeraltı suyu belgesi, kuyunuzda emniyet tedbirleri alıp başvurmanız halinde gerekli işlem yapılacaktır...
Umarım anlattıklarım bu yola gireceklere zahmetsiz bir tecrübe olarak katkı sunar. Herkese işlerinde kolaylıklar dilerim, güneşli günlerde yeşil ve sulak bahçelerde görüşmek temennisiyle şimdilik hoşçakalın...
|