Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi permakültür
sayın Eko,
Haklısın bahçem 850 m rakımlı bir yerde. Ağaçları 15 ekimde diktim ve can suyu verdim. Gelecek sene ağustos sonunda suyu keseceğim, buna benzer önerileri farklı mesajlarda da gördüm.
Dün önlem olarak kararan yerlerin altından kestim ve sutut kullanarak kestiğim yerleri kapattım. Bu şekilde soğuk etkisini kesmeyi umut ediyorum. Ayrıca tüm fidanları beyaz plastik boya ile boyadım.
Umarım baharda tüm fidanlarım filizlenir.
|
Arkadaşlar bence!!!! Asıl sorun kışa girerken tüplü fidan tercihimizden kaynaklanıyor.
Şöyleki fidan üreticilerinin hepsi rakımı 100 ile 200 mt olan deniz kenarı yerlerde
Onlarda haklı daha kolay üretim yapabiliyorlar buralarda
Yüksek rakımlı yerlerde gece sıcaklıkları sıfırın altına düşmeye başladığında fidancıların olduğu yerlerde henüz artı on derecenin altına inen yer yok dolayısı ile fidanlar kışa hazırlanma sürecini yaşamadan kışla baş başa kalıyor sonrası malum fidan kayıpları.
Bu yazdıklarım düşük rakımlı bölgelerde geçerli değildir
Yüksek rakımlı yerler için benim tavsiyem ya Şubat sonundan itibaren mart sonuna kadar açık köklü ve ya yine aynı tarihten itibaren Temmuz sonuna kadar tüplü dikim yapılması
Ağustos'tan itibaren yapılan dikimde sulama yapmak zorunda kalınıyor Buda kışın zararlanmalara sebep oluyor
Ana etken fidanlık ile bahçe arasındaki iklimsel farktır asla göz ardı edilmemeli
Bu durum düşünülerek dikim planlaması yapılmalı