View Single Post
Eski 06-12-2012, 01:52   #9
farpali
Ağaç Dostu
 
farpali's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,671
Bir ismi de Afrikalı maskesidir (African mask). Alocasia x amazonica aslında doğal değil, hibrit bir tür. Alocasia sanderiana (Philippinler) ve Alocasia longiloba (Malezya) türlerinden elde edilmiştir. Amazon ile hiçbir alakası yoktur. Üreten firmanın adı ile ilgili olarak amazonica adını taşır.

Alocasia x amazonica’dan daha çok onun Polly adlı kültivarı biliniyor. Kültüvarları da aynı bakımı ister, farketmez. Bazı kültivarları: Black Velvet, Bambino, Calidora, Wentii, Portodoria vb.. Bunlar fazla küçük veya fazla büyük saksı istemez. 15 – 24 cm civarlarında çapları olan saksılarda yetiştirilmelidir.


Alocasia x amazonica ‘Bambino’
Alocasia x amazonica ‘Bambino’ kültüvarı son 5 yılda bütün dünyada moda oldu. Şimdi Türkiye’de çiçekçilerde fahiş fiyattan satılmakta. Bu kültivar Polly’den daha küçük ve daha düz yapılıdır. Boyu 40 cm’yi geçmez. Polly’nin yaprak kenarları yamuk yumuk olur. Bambino’nun daha düzdür.

Muhakkak çiçekçilerde görüp küçük bir servet ödeyerek alanlarınız oluyordur. Ama evde kısa bir süre içinde bozulur gider. Aşağıdaki bilgiler Alocasia x amazonica bitkisini hayatta ve sağlıklı tutmanızı sağlayacak.

Sıcaklık: Sabit bir derece değil de, gün içi çoğu saatler olarak; 16°C derece ve daha sıcak saatlerin sayısı çok olursa sıcaklık yönünden sorun yok demektir. Esinti ve hava nemliliğine dikkat edin.

Ama gün içinde 16°C dereceden daha serin saatlerin sayısı çok olursa gelişimi tamamen durur. Bu dönemde az sulamalısınız. Toprak nemini tamamen kaybetmeyecek şekilde yarıdan fazla kuruduğu zaman sulayın.

12°C dereceden daha serin olursa yapraklarını terk edip tamamen uyku haline geçebilir. Öldü diye çöpe atmayın. Hiç sulamayıp serin bir yerde havaların ısınmasına kadar bekletin. Uyanıp yeniden yapraklanması için gün içinde 16°C dereceden daha sıcak saatlerin daha fazla olması gerekir. Uyanması için ayrıca çok havadarlık ve sıcak saatlerde esinti gerek. Yoksa uyanması sonbaharı bulabilir.


Alocasia x amazonica ‘Polly’
Işık:Kuvvetli aydınlık ve bir iki saat da sabah veya akşam güneşi.

Havadarlık, esinti: Çok önemli. Günün en azından yarısında ortam esintili olmalı. Pencereleri sık sık açın veya arada sırada vantilatör çalıştırın.

Hava nemi: Çoğu zaman %60 ve daha fazlası.. Sıcak günlerde yapraklarına sık sık su fısfıslayın. » Çevresinin havasını nemlendirmek için ayrıntılı bilgi.

Sulama: Direkt musluk suyu yapraklara zarar verir, öldürür deniyor. Suyu büyük bir kapta üstü açık olarak 4 – 5 gün dinlendirin, tortusu iyice dibe çökmüş olsun, üst tarafını alın onunla sulayın. Sulayacağınız zaman su oda sıcaklığından daha serin olmamalı.

Yaz boyunca (26°C dereceden daha sıcak zamanlarda)bol bol sulayın. Yani ıslaklığı gidince sulayın, neminin azalmasını beklemeyin. Diğer zamanlarda toprağın ıslaklığı gidince, üst yüzeyin nemliliği de epey azalınca sulamalısınız.

Toprak: Yukardaki şartlara göre bakımını mükemmel yaptığınız halde çiçeğiniz bozulmuşsa, kullanılan toprak sera ortamına uygun ama ev ortamına uygun değil demektir.

Güvenilir iyi marka süs bitkisi topraklarından, perlitli değil, lifli olanlarından alın. Eleyerek ince tozunu iyice giderin. Buna 1/3 oranında ponza taşı karıştırın. Ponza taşı bulamazsanız daha iri delikli bir elekte tozunu ve pilavlık bulgur taneleri kadar parçaları eleyin, kalburüstü iri taneli kısmı kullanın.

Eklenen Resimler
 
farpali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön