Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AVCI016
Aşağıdaki 25 adet fernor,4 adet fernette ve deneme için 1 adet chandler fidanımı sizce şimdi mi yoksa ilkbaharda mı dikmeliyim? Eğer şimdi dikersem 3-4 göz yukarıdan tepe almasını şimdi mi yoksa dona karşı ilk bahardamı yapsam daha iyi olur? Birde keseceğim yeri işaretlerseniz sevinirim.
|
Sayın AVCI016, Toprak koşulları uygunsa şimdiden ekmen daha uygun olur, yok değilse mart nisan gibi ekiniz,
Fidanlarınızı ekerken üç dört göz üzerinden kesiniz söylemi daha çok açık köklü fidanlar için geçerli bir söz, açık köklü fidanların kök sistemi sökerken tamamıyla bozuluyor o nedenle tekrar yeni bir ekimle kök sistemini oluşturuncaya kadar o uzun gövdeyi bakamıyor güneşe dona maruz kalıp kurumalar görülebiliyor, o nedenle üç dört göz üzerinden kesimleri daha çok açık köklü fidanlara öneriyorum.
Bu kesim iyi gelişim göstermemiş tüplü fidanda da olabilir,
ama iyi gelişim göstermiş üstelik kök sistemide (tüplü) bozulmayacağı için kesim uygulamanız şart değil.
Gördüğüm kadarıyla fidanlarınız tüplü ve iyi gelişim göstermişler ve boylularda, boyları 1-1.20 ler cıvarında varsa sadece tepe vurmanız kafidir.
Ben her iki uygulama içinde kesilecek yerleri işaretledim, karar ve uygulama size kalmış bir şey.
Kırmızı çizgiye kadar Toprağa gömülecek. Ekerken aşı bantlarını sökmeyi ihmal etmeyin, hatta hemen sökün.