Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kartal124
Arkadaşlar sık sık bitkilerimin gövdelerine yapışık şekilde gördüğüm bu böceğin ne olduğunu bilen var mı?
En son fesleğen bitkisinin gövdesine yapışmış olarak gördüm.Kabuklu gibi birşeyler, dokununca herhangi bir tepki vermiyorlar, hareket ettiklerini de görmedim.Sert bir gövdeye sahipler.Hatta böcek mi yumurta mı tereddüt ediyorum.
Zaralılar ise ne şekilde mücadele edebilirim?
Selamlarımla.
|
Sert kabuklu, ayaksız ve hareket etmeyen, dallara yapışmış vaziyette ise genel olarak kabuklu bit (Scale Insect büyük ihtimal Armoured Scale Insect) olarak adlandırabiliriz. Sanıyorum diaspididae ailesinden ancak bu ailede 2600'den fazla alt tür var. Makro çekim yapabilirseniz olası tür tesbitini belki biraz daha daraltabiliriz. Etraftaki ağaç, çalı ve başka odunsu bitkileri iyice kontrol edin. Baharda yumurtaları çatladığında çıkan minik larvalar ayaklı ve hareketlidir. Rüzgar
vb. her şeyle bit bitkiden diğerine taşınabilir. Larvalar yavaş hareket ederek kendine bir yer bulur ve yerleşir. Kısa sürede durum atlayarak kabuk geliştirir, ayakları yok olur.
Bir bıçak ucuyla bir tanesini kaldırıp kabuğun altına bakın. Bu mevsimde bir çok minik yumurta barındırıyor olabilir (
bu yaratıklarda genellikle erkekler elips gibi, dişiler daha daire gibi olabiliyorlar).
Yerleştikleri yerde bitkinin öz suyunu emerek beslenirler.