View Single Post
Eski 30-11-2012, 23:32   #149
Sakaki
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selcuk44 Mesajı Göster
Sayın Sakaki,hazır sizi bulmuşken hoşgörünüze sığınarak bir konuda daha fikrinizi almak istiyorum.

Beşinci sayfadaki 124 ve 125 numaralı resimlerde görünen iki adet büyük Crassula ovata gollum bitkilerim yaklaşık ikibuçuk sene evvel Çeşme'de bir seraya ithal olarak gelmişler,bu geçen süre içinde hiç saksı değişimi yapılmamış , yaklaşık üç ay dır da ben de duruyorlar.Gövdelerin çapı bayağı gelişti saksıları ise ithal çok yumuşak ve dayanıklı bir plastikten yapılmış, saksının üst kısmında kılcal kökler yoğunlaşmış.Acaba bu kış şubat veya mart mart gibi sizin önerileriniz doğrultusunda saksı büyütmesi yapsam bu zaman dilimi saksı değişimi için uygun mudur? yoksa saksı değişimini succulent olduğu için yaz aylarında mı yapayım?

Verdiğim zahmetlerden dolayı peşinen teşekkür ederim.
Selçuk bey,

Yaklaşık 3 sene olmuş ki bayağı uzun bir süre, bence de saksı ve toprak değişiminin zamanı çoktan gelmiş.

Ben crassula, afra ve adenium konusunda rahmetli İzzet beyden başkasını tanımam. Kendi çapında yaptığı deneysel denemelerle çok iyi gözlemleri vardı ve ben de takıldığım yerlerde telefonla hep ona danışırdım.

Ben size onun tavsiyesini aynen ileteyim: crassula, afra ve adenium için en ideal saksı değiştirme ve kök budama zamanı mayıs ortası/sonu derdi bana hep. Ben aksini denemedim hiç ve hiç de sorun yaşamadım gerçekten.

Saksı değiştirirken kökleri hafif seyreltin ve daha büyük bir saksıya ekerken önce yarıya kadar (hatta biraz daha fazla) toprak doldurun sonra üzerinde bir fayans, seramik veya kalın plastik gibi bir levha koyun (bu levhanın çapının saksı çapından daha az olmasına dikkat edin - yanlardan boşluk kalması lazım biraz) Bunun da üzerine 2-3 parmak daha toprak koyduktan sonra bitkinizi bunun üzerine ekin ve son olarak da biraz daha toprak koyarak yüzeyi kaplayın.

NOT: Bitkinin kökleri gelişene kadar levha üzerinde duramayarak düşme tehlikesine karşı, bitkinizi ektikten sonra saksı yüzeyine biraz taş koyarak veya bitkinizin dal ve gövdesini rafya ile saksı kenarlarına sabitleyerek bunu önleyebilirsiniz.

Bu işlem crassulalarınızın yatay kök geliştirmesini sağlar ve bu yatay kökler de zamanla yüzey kökü dediğimiz, ağaçların toprak yüzeyine yakın bir seviyede seyreden güzel görünümlü köklerini andırır. Ayrıca bu kökler ileride bitkinizi sığ bir saksıda bonsai olarak sergilemek istediğinizde işinizi de bayağı bir kolaylaştıracaktır. (Bonsai yapmasanız bile çok hoş gönümlü kökleri olur ki bu da bitkinizi diğerlerinin bitkilerinden ayırt edici güzel bir özellik olur)

Size kabaca çizmeye çalıştım:

Name:  tile-method.jpg
Views: 1382
Size:  26.1 KB

Ve bir süre sonra bitki köklerinin aşağıdaki resimdeki gibi geliştiğini göreceksiniz:

Name:  roots.jpg
Views: 994
Size:  42.5 KB

Havalar ısınınca işiniz çok olacak gibi

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön