Konu: Nergis
View Single Post
Eski 30-11-2012, 12:39   #1420
tabus
Ağaç Dostu

tabus's Avatar

Giriş Tarihi: 20-07-2006
Sn Pria,
Size katılıyorum..
Saksının derinliği, ki aslında ağız çapına bağımlıdır, ve herhalde bulunduğu iklim koşulları önemlidir.Örneğin Antalya'da soğuktan korkmadığımız halde, yaz sıcağı çok önemli oluyor.Yüzeye dikilen sümbül seneye gösterişsiz açarken,derine dikilen hayli zengin çiçekleniyor, ama ikisi de kış donundan etkilenmiyor.
Dikkat çektiğiniz hususa aynen katılıyorum.
Hazır açılmışken, bahçemde doğal lale,fritillarie ve glayöl yerini değiştirdiğimde seneye daha derine kaçarken sümbül ve nergiste aynı husus pek göremedim.Gözlemimden de pek emin değilim ama bu konuda bir fikriniz var mı?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Sayın tabus..
Bahçe toprağı için yazdıklarınız çok doğru..
Fakat, işaret ettiğiniz gibi saksı dikimlerinde bazı şeyleri hesaba katmak gerek..

Eğer, 20 santim derinliğinde bir saksıya ekiliyorsa, 10 santim de derine ekilirse, nergis soğanı köklerinin yararlanacağı toprak katmanı kalınlığı 10 santime düşer ve kökler yeterli gıda alacak ortam bulamaz..
Ama, 30 santim gibi derinlikte nergisleri 10 santim derine ekseniz dahi, altta, nergislerin köklenme bölgesi olarak 20 santim derinlikte bir toprak katmanı kalır ki, bu da yeterlidir..

Benim soğanların saksıya çok sığ veya soğan tepeleri toprağın 1-2 santim derinliğe gelecek şekilde ekilmesi tavsiyem bu yüzdendir..

Ben İstanbul'da evimdeki saksıların derinliği 40 santim oldukları halde yine de bu şekilde ekiyorum..

Saksıya eğer çok sığ ektiyseniz, baharda, çiçekler geçtikten ve aşırı sıcaklar oluşmaya başladıktan sonra saksıları biraz serin (yarı gölge) yere almakta ve filizler iyice kuruduktan sonra da serin bir yerde saksıları saklamakta da yarar var diye düşünüyorum..
Saksı toprağı çok çabuk soğuduğu gibi çokta çabuk ısınır..Eğer soğanları söküp serin, gölge,havadar bir yerde kasım ayına kadar muhafaza etmek istemiyorsanız, içinde soğan bulunan saksılarınızı, özellikle yapraklar iyice kuruduktan sonra çok sıcak ve güneş altında bırakmayınız derim..Çünkü aşırı sıcak ortam ve toprak, soğanların uyku dönemindeki yeni çiçek tomurcuğu oluşumu evresini olumsuz etkiler..

tabus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön