Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vasces
Sayın bozy tam damardan vermişsin
İlk sene traktör vs almadan yapalım dedik. Kiralarız köylüden işimiz yürür dedik. Gelgelelim sürüm için 50 dekara 1000-1200 TL isteyenler oldu. Örneğin römorkla 2 ton gübre taşıyacağız 3 km mesafeden 15 dakikalık iş. 100 TL isteyen oldu. 3 tonluk su taşıyalım dedik ona bile saçma sapan paralar istendi. Maalesef çocukluğumuzda öğrendiğimiz iMC olayının tamamen masal olduğunu öğrendim. Her evin bahçesinde makine ekipman parkları oluşmuş, aletlerin bir çoğu da paslanmış. Hal böyle olunca kendimiz orada büyüyüp, bu ekipmanları ortak alıp çalıştırmak daha mantıklı geldi.
Bugün Amerika'daki bahçelere baktığımız zaman bizim gibi 20-30 dekarlarla bu işleri yürütmüyorlar. Tek bir noktada binlerce dönüm arazilerde, büyük ekipmanlarla işi çözüyorlar. Biz hasatı yapsak, ayıklamayı nerede yapacağız, nakliyeyi nasıl halledeceğiz derken dağıtım kanallarına malı teslim etmek zorunda kalıyoruz fındıkta olduğu gibi. Sayın Lillium'un da dediği gibi dünyanın en pahalı yakıtını kullanıyorsan "aracılar" bu işin ekmeğini yemiş oluyor.
Örneğin depolama konusunda pek bir yazı görmemiştim burada. Yarın bir gün tonajlar artıp mevsiminde satılmayan cevizler ne olacak ? Bunun için depo kuruluş maliyeti, işletme maliyeti konusunda bilgisi olanlar var mı ? Yurtdışında adamlar bahçenin yanına yaptıkları depolarda stoklarını da tutabiliyorlar. Farzedin biz de yaptık; bunun elektirk, su, güvenlik vs maliyetleri ülkemizde çok pahalı maalesef.
|
sayın vascez ne imc'si yaa adam çağırdık aldı traktörü römorkta bizden mazotunuda koydum 4 saat 10 dakika traktörü sürdü biz arkada fidanlara gübre dağıtıyoruz.iş bitti hacı abi 50 lirayı beğenmedi 100 vericeksin dedi. vermedim konuşmuyoruz şimdi

)