Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi saldikenver
Selamlar
Kazık köklerini keserek yeniden saksıya diktiğim 2 adenium fidem sorunsuz yaşamlarına devam ediyorlar.
Şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadılar.
Bir de şu deneyimimi paylaşmak istiyorum.
Benim adeniumlarım kaloriferli bir ortamda ve ortalama sıcaklık 23-26 derece arasında.
Su vereli tam 9 gün oldu. Toprakları iyice kuruyunca gövdelerinde hafiften bir yumuşama oluyor sıkıp bastırılınca hissediliyor.
Su verince "teşekkür ederim karnım tıkabasa doydu" der gibi gövdeleri hafif yumuşaklığı bırakıp sertleşiyor ve elle bastırınca bunu hissediyorum. Bu tecrübemi paylaşayım sizlerle istedim.
|
Sn saldikenver,
Paylaşımınız için teşekkürler, en kısa zamanda fotoğraflarınızı da bekleriz.
Ancak bir şey dikkatimi çekti; yukarıdaki mesajınızdan toprağınıza su verdikten yaklaşık 9 gün sonra kuruduğunu anladım, doğru muyum?
Eğer doğru anlamışsam toprağınız çok su tutucu demektir ki bu da adenium için iyi sayılmaz. Aşırı su tutan toprakta bitki köklerinde çürüme başladığında, kökler su emme görevini yerine giteremeyeceği ve ters osmos etkisinden ötürü bitki su kaybedeceği için bitki hücrelerinde basınç (turgor basıncı) azalır ve gövdede yukarıda söylediğiniz gibi bir yumuşama meydana gelir.
Bu durumda yumuşamanın sebebi çürüme mi yoksa susuzluk mu bilemediğinizden ve su vermeye devam edeceğinizden bitkinizi kaybedebilirsiniz de. Yani suyu gövdenin görünümüne göre vermek bence her zaman doğru olmayabilir.
Kolay gelsin