Sayın Çamtepe yorumlarınız için teşekkür ederim.
O kadar çekilen sıkıntıyı 20 satırla anlatmak kolay gibi görünüyor ancak gerçekten maliyetleri hesaplarken kendimize karşı dürüst olmak zorundayız. Ben bu sıkıntıları yaşamadan önce "köylü neden fidan dikmez" diye kendi kendime sorardım ancak bu maliyetlerle köylünün (köylüden kastım tarım ziraati yapan tek ürün üzerine çalışıp yıllık geliri olan kişiler) başa çıkması imkansız. Dediğiniz gibi makine ekipman sıkıntılarından ve boru yatırımı vs gibi giderleri de kapsamış olabilir ama sonuçta karşılaşılacak sorunlar. Mesela damlama sulama sisteminin filtre, hortum sıkıntıları (traktör sürümünde kesilme, eğilme vs), su basma problemleri için kepçe çalışmaları, aldığınız ekipman için ödeyeceğiniz kredi veya borçlar, traktörde parça değişimleri, rutin bakımları da düşünmek gerekiyor.
- Aldığınız leonardit, gübre vs kalitesinden kaynaklı kayıplar, işçi hataları, en basitinden çapalama hataları (gövdeye, aşı altına verilen zararlar)
- kazık çakılırken fidana yakın çakılanlarda toprağın hava almasından kaynaklı 1,80 lik fidanların kaybı
- rüzgardan etkilenen fidanlar gibi bir çok etmen eklenebilir.
- Örneğin yeni dikilen fidanlarda tepe kesimi konusunu hiç denememiştik, geç öğrendik belki kaybımızı azaltabilirdi bu çalışma.
Ben moral bozukluğundan yıl içinde bunları burada paylaşmadım ama çok sorun yaşandı gerçekten. Mesela bu sene dikilen fidanlar (ocakta fidanların geç gelmesinden dolayı) özellikle kil oranının yüksek olduğu toprak tabakasında biriken sudan dolayı telef oldu. Kepçe drenaj için çalışırken 7-8 gelişmiş fidanı ezdi geçti.
Bunların bir çoğunda başında olmadığımız için belki sorunlar yaşadık ama forumda bir çok insan bu işi uzaktan takip ediyor ya da etmeyi düşünüyor. Toplam olumsuz etken içinde az görünen bu etmenleri de göz önünde bulundurmaları için yazdım. Yoksa bir çok kişi okurken "bu hata da yapılır mı" diyebilir ancak diğer arkadaşlar için önemli olacağını düşündüm.
Olumsuz tecrübeler elbette bizi yıldırmadı yolumuza devam ediyoruz, en azından gelişmiş fidanlarımızda meyve gördüğümüzde moral motivasyonumuz artıyor. Yeni tohumlarımızla bu umudumuz daha da yeşerecek inşallah.
|