View Single Post
Eski 29-11-2012, 08:11   #2893
vasces
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-08-2007
Şehir: İstanbul Beylikdüzü
Mesajlar: 25
Sayın Ladikli,

Biz toplamda 5 kişi 130 dekarda (27 dekarı henüz 1 yaşında), 8x4 dikim chandler+Franquette cinsiyle başladık 2 sene önce. Fizibiliteyi hazırlarken bize verilen uçuk rakamlara pek aldanmadık. 10 yaşında 100 KG diyenler oldu, gösterin örnekleri dediğimizde yurtdışında öşyle böyle dendi bu çeşitler için. Ama gözümle 8-9 yaşında pedro larda ortalama 45 kg alan bir amcayı gördüm Şarköy tarafında. İşin acı tarafı bu bahçeyi tohumdan ekip hazırlayan bu amcanın bahçe resimlerini bugün bilindik kitabını okuduğunuz bir şahsın sanki amcanın bahçesini kurmuş gibi kitabında izinsiz sergilemiş olduğunu da anladık.

Ben minimum gelirle (söz gelimi 5 TL) ve minimum kg larda hesap yaptım. Giderleri de her yıl %10 artacak şekilde hesapladım.

Biz İstanbul'da ikame ediyoruz ve çalıştırdığımız işçi ve akrabalarla işi takip ediyoruz.
50 dekar için
1. yıl : 16 bin TL harcadık. (Kışın Leonardit, baharda yine leonardit, yazın belli aralıklarla sıvı köklendirici (organik madde yönünden zengin) kullandık)
2.yıl : 20 bin TL harcadık. (Kışın leonardit, baharda fidan başı 300 gr yine leonardit kullandık, sıvı leonardit ise önceki seneye göre 1/4 az kullandık)

Bu harcamalara çapa işçilikleri, traktör sürümleri, ilaç, bordo bulamacı, yol gidiş geliş, traktör, rotovatör bakım maliyetleri, arıza vs masraflarını da dahil ettim. Kaldı ki bunlar da karşılaşacağınız giderlerden. (Traktör ve ekipmanınız yoksa bunları da ilk yatırım maliyeti olarak düşünmek zorundasınız)

İşçilik ve yol masraflarını düşerseniz %30-35 daha düşük hesaplayabilirsiniz.

Fazla sulamadan (Kil oranının biraz yüksek olduğu alanlarda kök kesmesi) ,yanlış gübre veriliş şekillerinden, işçi hatalarından ve tüplü fidanların kötü kalitesinden dolayı %35 den fazla kaybımız oldu. Bu %35 kayıptan sonra tohumdan ekmeye karar verdik. Geçtiğimiz hafta bu işlemi tamamladık ve yeni çalışanlarımızla anlaştık. Önümüzdeki sene daha az hata ve kayıpla nasıl giderizi araştırmaya koyulduk.

Başlangıçta hesapladığımız giderler hemen hemen karşımıza çıktı her sene bu rakamlara %10 ekliyoruz. Gelirler tarafı da tam muamma. Yurtdışı kaynaklarında gerçekten bu çeşitlerden verim alanlar arasında 6 yaşında 10 KG diyen var, 10 yaşında 40 KG diyen var, 30 KG diyen var. İklim, toprak , doğru bakım, zamanında müdahale verim faktörünü etkileyecek etkenler gibi görünüyor. Ancak ben Türkiye'de Chandler dan şu kadar verim alıyorum diyeni daha görmedim maalesef. İlk dikildiği sene ve bu sene meyveleri topladık (birer tane gösterdi toplam sayının yaklaşık %50 si).

Doğa sevdamdan dolayı bu işe soyundum ve elimden geldiğince okuyup, araştırıyor ve işi bilenlere soruyorum. Ancak şu ana kadar gördüğüm inanılmaz bir bilinçsizlik, ezber, ticari kazanç elde etme çılgınlığıyla insanların kafasının bulandırıldığı. Buradaki gönül dostları ve bilinçli araştıran kişiler de olmasa halimiz hepten haraptı. Doğruyu yanlışları görerek bulmaya çalışıyoruz maalesef. Buradan bir araştırma enstitüsünde saygı duyduğum ve ismini veremeyeceğim, seleksiyon çalışmalarında bulunmuş bir zatın sözüyle cümlelerimi sonlandırıyorum. "Yurtdışında yaptığımız gezilerde ceviz konusunda yaptığımız çalışmaları ve programları paylaştığımızda ve kendilerinin iş yapış şekillerini gördükten sonra 25 senedir yaptığımız şeylerin birçoğunun bugün yanlış olduğunu anlamış olduk" demesi aslında Türkiye'de bu işlerin nasıl yürüdüğünün ispatı.

Saygılarımla

vasces Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön