Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek
Sayın smnunal; Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin  Sarı sarı pek güzel görünüyor 
Merak ettiğim 2 konu var.
1- Yağ çıkarmak için, yeşil-siyah, olgunlaşmış-olgunlaşmamış olması farketmiyor mu ? Gördüğüm kadarı ile zeytinler karışık çünkü.
2- Siyahlaşmış zeytinler toplanıp, sofralık zeytin yapmak için hani, suda bekletilir, her gün o su değiştirilir v.s. acısı gitsin diye. Yağ yapıldığı zaman ise bu acılık olmuyor. Nasıl ?  Yağ çıktığı zaman, sonrasında da bir işlem uygulanıyor mu?
|
Sayın gülenmelek,
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Zeytinyağı elde etmek için ağaçtaki tüm zeytinlerin kararmış olması en verimli olduğu dönemdir.
Birde en kaliteli yağ elde etmek için verim biraz düşük olmasına rağmen erken hasat edilip soğuk sıkım yapılmasıdır. Resimlerde gördüğünüzde erken hasat soğuk sıkım elde edilen zeytinyağıdır.
Zeytinden yağ elde edildiğinde bünyesinde bulunan acı su atıldığı için acılık kaybolur. Elde edilen zeytinyağı naturel 1. kalite sızma olarak raflarda amblajlanmış olarak tüketiciye sunulur. Berraklaşsın diye sadece dinlendirirlir veya filtre edilir başkaca hiçbir işlem yapılmaz.