View Single Post
Eski 26-11-2012, 13:09   #12
murer
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-03-2010
Sayın lunlun,
Ben bu konuda bir komplo değil de rant görüyorum.Bu mantar yeraltında yetiştiğinden polenlerini yayamıyor.Polen yayılımı dolaylı oluyor ve bu da domuzlar sayesinde oluyor.Domuz bu mantarı yiyor sindirim siteminden geçtikten sonra dışkısı yoluyla yayılıyor.Yani ormandan domuz dışkısı toplayıp tarlamıza serpsek de aşılamış olabiliriz ama bu mantar türkiyede yetiştiğine dair kesin bir kanıt goremedim ben.Özellikle beyaz türüf turkiyede yok sanırım ki en değerlisi de beyaz türüf mantarı.Bir de bu beyaz türüf mantarının çok yakın sahtesi var.
Türüf için ağaç dikiminden sonra 7 ila 10 yıl sonra ürün alınabiliyor bildiğim kadarıyla ve kesin ürün alacaksın diye de bişi yok.İklim, toprak özellikleri, yağış miktarı etken unsurlar.
Fındık ve meşe ağacı köklerinde çıkıyor ama cins ayrımı varmı bilmiyorum.Eğer zirai fındıkta yetişiyorsa türkiye türüf cenneti olması gerek.Ama ormanlarda görüyorum yabani fındık ağacı da var.
Bence asıl sorun bu mantarın yeterince aranmaması türkiyede.Kaç kişinin trüf avcısı köpeği var ki bunu arasın.Bir de bu mantarı yetiştirdik veya bulduk diyelim.kime satacaksın.Lüx otel veya restoranlardan birkaçı alırsa alır.Onlarında fransadaki gibi kilosuna 1000-2000 euro verceklerini sanmıyorum.Bu mantarın revaçta olduğu ülkelerde özel pazarları var ve mezatla satılıyor.Türkiyede yetiştirsek bile değerinin çok altında alıcı buluruz.Bence ilk yapılması gereken şey bir türüf köpeği edinip bu mantarı aramak.Bulursak yakın coğrafyalarda çiftlikleri kurulabilir bence.Ama yoksa coğrafya zaten uygun değildir boşa masraf olur.
Selamlar.

murer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön