View Single Post
Eski 25-11-2012, 21:09   #816
Çamtepe
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Bu yıl bahçemde bir ceviz ağacım sonbahara kadar iyiyken ikbaharda kurumasına bir anlam veremedim, bu bahsettiğiniz Capnodis olabilirmi diye düşünmeye başladım zira bir kaç defa taze hayvan gübresi kullandım.

Capnodis

Eklenti 348440
Sn. Lilium,

Capnodis özellikle genç fidanların kurumasına sebep oluyor. Kuvvetli ağaçları tamamen kurutmuyor ancak çok zayıflatıyor, gelişmesini durduruyor.

Capnodis yetişkinleri vişne, şeftali gibi meyvelerde bir de taze sürgün uçlarını yiyerek zarar veriyor. Yani hem köklerden gövdeye girip ağacın damarlarını sömürüyorlar, hem de taze sürgünleri yiyerek uçtan da bitiriyorlar. Sonuç, 2-3 senelik fidanlarda hızlı ölüm.

Cevizin gövdesine girebildiklerini bilmiyordum. Sürgünleri yemediklerini kesinkes söyleyebilirim. Zira bahçede olduğum süre içinde en büyük sporlarımdan birisi bu Capnodis'leri dallardan toplayarak çıtır çıtır ezmek. Cevizlerde rastlamıyorum arkadaşlara.

Dolayısı ile bahsettiğiniz ağaç eğer sizin azmanlardan biriyse tek başına Capnodis'in bu kadar kısa sürede kurumaya sebebiyet vermiş olması zor bir ihtimal.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön