Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium
Bu yıl bahçemde bir ceviz ağacım sonbahara kadar iyiyken ikbaharda kurumasına bir anlam veremedim, bu bahsettiğiniz Capnodis olabilirmi diye düşünmeye başladım zira bir kaç defa taze hayvan gübresi kullandım.
Capnodis
Eklenti 348440
|
Sn. Lilium,
Capnodis özellikle genç fidanların kurumasına sebep oluyor. Kuvvetli ağaçları tamamen kurutmuyor ancak çok zayıflatıyor, gelişmesini durduruyor.
Capnodis yetişkinleri vişne, şeftali gibi meyvelerde bir de taze sürgün uçlarını yiyerek zarar veriyor. Yani hem köklerden gövdeye girip ağacın damarlarını sömürüyorlar, hem de taze sürgünleri yiyerek uçtan da bitiriyorlar. Sonuç, 2-3 senelik fidanlarda hızlı ölüm.
Cevizin gövdesine girebildiklerini bilmiyordum. Sürgünleri yemediklerini kesinkes söyleyebilirim. Zira bahçede olduğum süre içinde en büyük sporlarımdan birisi bu Capnodis'leri dallardan toplayarak çıtır çıtır ezmek. Cevizlerde rastlamıyorum arkadaşlara.
Dolayısı ile bahsettiğiniz ağaç eğer sizin azmanlardan biriyse tek başına Capnodis'in bu kadar kısa sürede kurumaya sebebiyet vermiş olması zor bir ihtimal.