Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli
Yaşadığınız şehir (Herford) Almanya'da sanırım. Passiflora türlerinin çoğu ikliminize (dışarıda) dayanamayacaktır. Caerulea dayansa bile size sorun çıkaracaktır. Eğer çitleri onun ile sardırmayı düşünüyorsanız, tavsiye etmem. Birkaç yıl sonra, o güzelim çimlerinizden sürgünler çıkacaktır. Zapedilmesi zor bir bitki, komşularınız bahçesine de yayılarak onlar ile de aranızı bozar.
Çitleriniz için size clematis önerebilirim. İkliminize mükemmel uyar. Yalnız kışın yapraklarını döker. Cirrhosa gibi kışın açan türleri de var. Belki, Hedera gibi her dem yeşil bir sarılıcı ile kombine edebilirsiniz. Komşularınızı da kıskançlıktan çatlatırsınız.
Bahçe seranıza da bayıldım. Birazcık ısıtarak orada neler yetişmez ki... Mutlu kalın...
|
Passiflora için dile getirdikleriniz konusunda haklısınız, ama yinede şansımı denemek istedim.. Olurda bir sonraki kış mevsimine kadar hayatta tutabildiklerim olursa, gerek derin budama gerekse inek ya da at gübresi ile malçlama yoluna gitmeyi düşünüyordum....
Diğer yönden, çitler için hedef bitkim sadece Passiflora ile kısıtlı değildi... Şu an için 6-7 ayrı kök Clematis satın aldım... Bir o kadar da ispanyol bir abla kökünden söküp verdi... Ki, hayatta kalabileceklerinden emin değilim...
Ve artı Wisteria Sinensis(Mavi salkım) ve artı Wisteria Alba(Beyaz salkım) var elimde... Alba 1 yaşında ve saksıda... Alıp geldiğimde iki gün evin üst katında kızımın odasında bıraktım, derhal yapraklarını dökmüş... Şu an kendini toparlamakla meşgul... Sinensis, çok yaşlı bir diş doktoru amcadan rica edip dallarından 4-5 adet koparmıştım(o an yanımda kesici bir şey yoktu), eğer eldekileri köklendirmeyi başaramazsam bahar aylarında tekrar ziyaret sözü aldım... Dahi, bir yerden daha bir kaç dal sözü aldım, köklendirmeye çalışacağım...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli
..........
Bahçe seranıza da bayıldım. Birazcık ısıtarak orada neler yetişmez ki... Mutlu kalın...
|
O seradaki tüm çerçeve ve camlar tadilat yapılan bir evden sökülmüş ve çöpe atılacaktı, alınıp getirildi... Akabinde plan, proje, uygulama herşeyi yalnız yaptım bitirdim... Ne yalan söyleyeyim, hayatta böyle birşey yapmamış, yapılırken görmemiş biri olarak beceremeyeceğim diye ödüm patlamıştı...
Maalesef ilk yapım aşamasında ileriyi görememişim... Dolayısıyla kış ayları için bir hedefim yoktu ve çatı kısmında derin aralıklar var... Isıtmak falan mümkün görünmüyor açıkçası...
Esenlikle...