geçen gün kızımla ders çalışıyorduk. Ben de bilgi tazelemiş oldum.
Suda hidrojen iyonu vererek yonlaşan maddelere asit, hidroksit iyonu vererek iyonlara baz adı verildiğini biliyoruz.
Canlılığın sürdürülmesi için hücrede ya da hücreler arası sıvılarda H+ ve OH- iyonlarının dengesinin korunması gerekir. Canlı için bu dengenin korunmasında suda çözündüğü zaman tamamen iyonlaşmayan ve metabolizmanın düzenlenmesinde etkili olan zayıf asitler ve bazlar önemlidir. Bunlara karbonik asit ve amonyağı örnek verebiliriz.
Çok hücreliorganizmalarda hücre içi ve hücre dışı sıvıların PH sının sabit kalmasını sağlayan mekanizmalar gelişmiştir. Bunlara en iyi örnek kanın PH sını 7,4 de kalmasına etkili olan karbonik asittir. Karboni,k asit hücre solunumu sırasında açığa çıkan karbon dioksidin su ile birleşmesi sonucu oluşur. Biyo kimyasal tepkimelerin gerçekleşmesi için PH değerinin belirli bir düzeyde tutuolması gerekir. Mide 3.5- bağırsaklar 8,5- deri 5,5 PH değerinde dir.Buralardaki PH değişiklikleri emzimlerin yapısını bozar ve biyokimyasal tepkimeler olumsuz etkilenir.
Bugün yine bir şeyler öğrendim.
|