24-11-2012, 13:53
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
Tohum Takas Etkinliği'nde Sommer Gardens'dan aldığım brugmansia tohumlarını paylaşmam nedeniyle satıcıdan gelen çimlendirme önerilerini aktarıyorum :
"Ebeveynlerine bağlı olarak brugmansia tohumları farklı ebatlarda olabilir. Hepsinin etrafında şişe mantarına benzer bir yapı vardır. Bu yapıyı soyarsanız, ortada, küçük bir fasulye tanesini andıran gerçek tohumu bulursunuz. Bazen, mantarımsı yapının içinde tohum bulamamak da olasıdır.
Tohumu ekmeden önce mantarımsı yapıyı soyup soymamak gerektiğine dair farklı fikirler vardır. Ben şahsen, ekmeden önce tohumların etrafını soymuyorum. İlk defa tohumdan brugmansia deniyorsanız, iki yolu da denemenizi tavsiye ederim. Tohumlarınızın yarısını soyup, diğer yarısını da soymadan ekebilirsiniz. Hangisinde çimlenme daha fazla oluyorsa sizin için doğru yol odur.
Çimlendirme önerileri :
1) Steril çimlendirme ortamın üstüne (soymadan) tohumları yerleştirin. Üzerini 6-7mm kadar karışım ile kapatın ve karışımı nemlendirin. Tohumları, öncesinde 24-48 saat suda bekletmek ve sonrasında (soymadan) ekmek de bir seçenektir.
2) Tohumları 24 saat suda bekletin. Yumuşayan mantarımsı yapıyı soyup uzaklaştırın. Ortaya çıkan, küçük bir fasulyeye benzer gerçek tohumları steril karışımın üstüne yerleştirin. Üzerini 6-7mm kadar karışım ile kapatın ve karışımı nemlendirin.
İyi bir çimlenme yüzdesi için, drenajı iyi steril bir karışım kallanmak önemlidir. Tohumları ektiğiniz saksıyı sıcak ve güneşli bir yere alın. Tohumlar çimlene kadar karışımı nemli tutun. Bunu sağlamak için, ya saksınızın üstünü şeffaf bir malzeme ile kapatın, ya da sık sık fısfıslayın. Tohumlar 2-10 hafta içinde çimlenecektir, sabırlı olun.
Çimlenen tohumlarınız, ilk gerçek yapraklarını çıkardıklarında (ilk çıkan çift yaprak koteledondur, ikinci çift gerçek yapraktır) ayrı saksılara şaşırtabilirsiniz. 7-10cm çaplı saksıları öneririm. Şaşıtırken gövdeden değil yapraklardan tutun, ki bir zedelenme olduğunda gövde kurtulsun.
Fidelere, bir hafta kadar yeni yerlerine uyum sağlamalar için izin verin. Sonrasında, haftada bir, dengeli bir sıvı gübre ile önerilenin 1/4'ü oranında besleyin.
Büyüme ortamı ideal ise, tohumdan çiçeğe 6-9 aylık bir sürede ulaşabilirsiniz."
Düzenleyen drhegeli : 25-11-2012 saat 09:01
Neden: İmla
|
|
|