View Single Post
Eski 23-11-2012, 15:42   #2835
rise_com
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-05-2010
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 268
Cevap

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar herkese iyi günler dilerim. Denizli'deki 25 dekar arazime yaklaşık 450 adet chandler fidanlarının dikimi için son hazırlıklarımı yapıyorum. Dikmeden önce çok şey öğrendiğim siz değerli forum sakinlerine birkaç sorum daha olacak. Sorularımın yanında eksik **** yanlış olan noktalarda beni uyarırsanız çok sevinirim.

Öncelikle fidan çukurlarını 1 mt derinlikte 70*70 cm çapında açtıracağım. Üst toprakla birlikte aynı oranda yanmış koyun gübresi ve dişli dere kumunu karıştırıp çukurları 20 cm kalana kadar dolduracağım. Aynı harca leonardit ve kükürt de karıştıracağım.
750 kg leonardit almıştım fidan başına yaklaşık 1.5 kg düşüyor. Ve yine fidan başına 500 gr kükürt, 300er gr DAP ve potasyum sülfat temin edeceğim. Şimdi sorularıma geçeyim.

1.)Leonardit, kükürt ve diğer gübrelerin tamamını harca mı karıştırayım yoksa yarısını harca karıştırıp yarısını çukurun en altına mı sereyim ?
Bu konuda Halil Önen abimizin bahçesinde 7.sayfada resimli anlatım var ama buraya da yazalım, gübre kesinlikle köke temas etmemeli, bu nedenle en alta leonardit, onun üzerine gübre ve onun üzerine de yaptığın karışık toprağı koyarsan daha güzel olur diye düşünüyorum

2.)Fidanları dikerken yaptığım enzimleri can suyuna karıştırayım mı?
Çok güzel olur
3.)Fidanlar için 20şer lt can suyu yeterli olur mu ?
Kışa giriyoruz, yağmurlar da başlıyor, 20 lt hayli yeter diye düşünüyorum. Tüplü fidanı toprağa koydun, yarısına kadar ve tüpü saracak şekilde toprağı yerleştirdikten sonra can suyunu ver, ağaç etrafını iyice çiyne, ez ve sonra çukurun altından çıkardığın alt toprak ile kalan boşluğu doldur.
4.)Tepe budamasını 60 70 cmden yaparsam herek bağlamama gerek var mı ?
Herek ağacın düzgün büyümesi için, ayrıca aşırı rüzgarda küçük olan ağacınızın kırılmaması için çok önemli. Ben, benim bahçemde badem ağaçları için kullandım ve ağacın düz büyümesinde faydasını gördüm.
5.) Son olarak dikerken Sim Derma, mikoriza mantarı ve kök kanseri için nogal kullandıktan sonra dua edip Allah'a emanet etmek dışında yapacağım birşey var mı acaba
İlk defa yaradırken can verdiğin gibi, ağaçlara tekrar hayırlısı ile can ver ya Rab diyebiliriz
(Umarım cevaplayabilmişizdir)

rise_com Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön