View Single Post
Eski 23-11-2012, 00:41   #936
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu yıl iklim hurma kurutma koşulları bakımından zorlu görünüyor. Sanki son yılların en rüzgarsız geçen sonbaharı oldu. Biz Mustafa Topaloğlu'na yakınmışız ya, ondan herhalde, şimdilik doğru düzgün kuruyorlar

Güzel olan, artık ülkenin her yerinde binlerce kişi bu güzel meyveyi kurutarak değerlendirmeye çalışıyor. Olmadık yerlerde balkonlarda dizi dizi kurutulmak üzere asılmış hurmalar görüyorum. Ben izlemedim, doğu karadenizde çekilmiş bir yerli belgeselde , "eskiden dörde böler kuruturduk, şimdi soyup ipe asıyoruz" demişler.

Ne kadar yaygınlaştığını hissetmek için netde yaptığım bir araştırmada artık çok yaygınlaşıp anonimleştiğini gördüm. Bir çok blog, internet medyası hurma kurutmaktan bahsetmiş, nasıl yapılacağını anlatmış, kimi kaynak göstermiş, kimi göstermemiş.

Bir tanesi, ki görünüşe göre bir çok yazarı olan, adından anlaşıldığı kadarı ile "hak" konusunda titiz internet gazetesi gibi bir şeyin bir yazarı epey güzel de bir derleme yapmış. Fakat derlemeyi yaparken orijinal kaynaklardan araştırma yapmak zahmetine katlanmamış da (hadi kibarcasını söyleyeyim) intihal yapmış. Kopyala yapıştır, alıntı tırnakları yok, kaynak yok, noktası virgülüne, kendine ait cümle bile kurmamış ama kendisinin gibi de yayınlamış, ne diyelim

Biz ilk denememizi 2006'da yapıp, 2 Aralık 2007'de ilk yazı ile duyurmuşuz. O tarihlerde aklımdan geçen bir şey de, bizim köyün kooperatif çatısı altında toplu imalat yapıp kendi markasıyla piyasaya verebileceği idi. Öyle ya hurma var, kooperatif var, neden olmasın, köylü kış ortasında takviye olabilecek 3-5 kuruş alsa fena mı olurdu?

Öyle olmadı ama. Bizim kooperatif böyle şeylerde pek girişken değil. Ben de, önerdim ama açıkçası bana çok büyük zamana malolacak öyle bir sorumluluk almak da istemedim. Sonuçta bir çok kişi bireysel olarak hurma kurutuyor fakat toplu bir girişim yok.

Bu arada son 2-3 yıldır ticari ürünler görünmeye başladı. Çokça kuruyemişçilerde görünüyor. Bundan sonra da artık diğer standart kurutulmuş meyvelerin yanında yerini alır diye düşünüyorum.

En çok hoşuma giden iki gün önce duyduğum bir haber. Hendek'de belediye başkanının organizasyonu ile sistemli bir şekilde hurma kurutulmaya başlanmış, ilçeye ve halkına önemli katkılarının olması bekleniyormuş. İleride böyle girişimleri başka ilçelerde de görürüz belki. Bunun keyfini hiç bir şey gölgeleyemiyor

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön