Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi huyhuyhuy
Şimdi Mevcut sera için yapılması gereken , nem ve ısı ayarlama konusunda İnternette araştırıken bir şey gördüm . 300 TL CİVARINDA fiat koymuşlar. Bir düzenek . Bu düzeneğin içinde bir cep telefonu var. Ve bunun vasıtasıyla bir kaç tane şaltere komut verilebiliyor.
Sulama motoru
havalandırma fanı
ısıtma fanı ( bu ısıtma elektrikle olursa maliyet nerelere çıkar o ayrı bir konu)
Bunları gözlemliyecek bir kamera sistemi . ( bunu ben ilave ettim bahs ettiğim sistemde kamera yok.)
Kamera yerine içerideki nemi algılayıp kendiliğinden devreye girecek bir otomatik sistemi kurmanın mümkün olacağını düşünüyorum.Ben düşünüyorum derken Kudret Hocamın bunu yapabileceğini düşünüyorum.
Bu konularda benim gibi acemi bir elemana yol gösterecek ve diğer arkadaşlara da faydası olacak bir çok fikrin ortaya çıkacağına eminim.
|
Hocam ben de sizin gibi düşünüyorum.Sayın Kudret Hocam bu soruna el atsa çok kısa bir süre sonunda sera bekçisi gibi ısı nem otomasyonunu bize hazırlayabilir.
ProfesyonelTopraksız tarım yapan bir çok seraları gezdim. gerek patronlar gerekse ziraat mühendisi müdürleriyle görüştüm. milyon dolar yatırımlar yaptıklarından bahsettiler. yapacaksan en az 20 dönümle başlamalısın dediler. yutdışından gelen 40-80 bin dolarlık otomasyonlardan bahsettiler. direk ihracata çalışmalısın vs. vs. onlarla konuşan kişi kesinlikle topraksız tarıma başlayamaz. Şimdi işin kolayını buldum. topraksız tarımla ilgili bilgi almak istediğim veya serasını gezmek istediğim kişiye Kudret Tezel hocamı tanıyıp tanımadığını soruyorum. tanıyorsa konuşulabilir anlaşılabilir yok eğer tanımıyorsa konuşmaya gerek bile yok diyorum.
Kısacası bu formda fazla masraf etmeden fakat topraksız tarımda da olmazsa olmazları temin ederek bir şeyler yapılabilmeli düşüncesindeyim.
Kusura bakmayın yeterli bilgiye sahip değilim (formdaki üstadlar hoşgörsünler) ama bir bitkinin ihtiyacı olan ısı- nem-ışık ve besin eriği (makro-mikro elementler) bunları optimum düzeyde sağlayamazsanız bitkiden ne verim bekleyebilirsiniz ki? veya soruyu tersinden sorarsak: bitkinin tüm ihtiyaçlarını optimum düzeyde sağladığınızda başarısız olmanız için sebep nedir? yanlış mı düşünüyorum acaba? topraksız tarımı çok basite mi indirgedik.
sera bekçisiyle devam eden arkadaşlar ısı nem havalandırma konusunu nasıl çözüyorlar merak ediyorum.
Sayın Kudret hocam ısı nem havalandırma otomasyonu konusunda da size çok iş düşüyor. çünkü bu konu topraksız tarımın olmazsa olmazlarından diye düşünüyorum. başarılı olmuş topraksız tarım seralarında bu konuda titizlikle duruyorlardı.hatta bazı seralarda meteoroloji istasyonları da var.
Formdaki arkadaşların bu konudaki görüşlerine de ihtiyacımız var. ayrıca biliyorum ki formdaki arkadaşlar Kudret Hocamdan bu otomasyonu isterlerse hocam da onları kırmaz ve otomasyonu hazırlar.
selamlar. saygılar...