sahip olduğum Phalaenopsis türü orkide ye haftada bir su veriyordum.
şöyle anlatmak gerekirse 3 ay önce hediye geldi ama şimdiden mahvettim. haftada bir daldırma yöntemiyle suluyordum 1 saat bekletip sonrasında suyunu döküyor ve orkidenin plastik saksısını çıkarıp seramik saksıyı damla su kalmayacak şekilde kuruluyor plastiğide içine yerleştiriyordum. daha yeni geldiğinde bir hafta arayla 3er saatlik araba klimasına maruz kaldı sonrasında istanbul da seyranda bilmeden bıraktım tüm çiçeklerini döktü iki çiçek uzantısı kırıldı onları 3. boğumlarından kesip tarçınladım.1 ay önce yine sulamak için plastik saksıyı seramikten çıkarırken köklerin karardığını gördüm internetten araştırdım ve kökleri ayıklamam gerektiğini öğrendim çoğunda beyazlama vardı. beyzlıkların geçici olduğunu sadece çürümüş kahcerengi köklerin kesimesi grektiğini okudum internette oylece kökleri temizledim tarçınladım bu arada orkide toprağım ağaç kabukları onlarıda sterilize etmek için fırınladım ve orkide yi bır gece dışarıda bıraktıktan sonra saksıya yerleştirdim bu aşamada 4 tane tomurcuğu vardı 3 hafta içinde 2 tanesinin süratli bir şekilde açtığını gördüm sonrasında yine durdu tekrardan sulama esnasında plastikkaptan kalan köklerinde pörsüdüğünü gördüm bugun yeniden saksıdan çıkardım ve köklerin incelmiş çoğunun kararmış ve küf koktuğunu gördüm köklerin dipleri koyu gri renkti bende köklerin hepsini çakmakla sterilize ettiğim makasla kestim ve yeniden yerleştirdim bu arada 4 tomurcuğun 2 tanesi çiçek oldu ama öbür 2 tanesi sararmaya başladı bilmiyorum kurtarma ihtimal,m var mı? forum da baya dolaşmıştım daha kötü olup kurtulan çiçekler var. ilk sahip olduğum çiçek ve bu bana çiçek sahibi olmamam gerektiğini öğretti :/ çiçekleri ilk halinden bugünkü operasyona kadar gönderiyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
bu arada bu mesajı atmak için uygun başlık aradım inşallah bir yanlışlık olmaz ve bir an önce orkideyi kurtarabiliriz.
|