View Single Post
Eski 14-11-2012, 21:06   #129
İsmail Karagülle
Ağaç Dostu

İsmail Karagülle's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2009
Nasıl yaptım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Balaban Mesajı Göster
Sayın Huyhuyhuy,
Seranız hayırlı, uğurlu olsun. İçine de tam bu mevsimde olacak bitkileri seçmişsin. Sanıyorum havalandırmaları açmayı sonraya bırakmışsın. Geç kalmadan pencere yapmayı ihmal etme. Bir de naylonun sarkan uçlarına toprak atmışsın gibi görünüyor. Yağmur o toprakları götürürse naylon boşa çıkar ve kuvvetli rüzgarda zarar görür. Uçların bittiği yerde seranın etrafını 25 cm. Kadar kazıp arık gibi yapıp ve naylonu bu arığın içine sarkıttıktan sonra arığın içini toprakla doldurursan naylon hareket edemez.
Sera hakkında biraz bilgi verirsen okuyanlar açısından faydalı olur. Yani kaç mt2 dir, hangi malzemelerden kullanıldı, kaça çıktı? Gibi merak edilen sorular olacaktır. Çalışmalarında kolaylıklar diler, sevgilerimi sunarım.
Halil Balaban
Resimde görüldüğü gibi önce örtünün toprakla örtülmesi işlemi zayıfdı. Sonradan takviye ettim. Şimdiki hali çok daha iyi yani sağlamlaştırdım. Kapının hemen yanında karşılıklı havalandırma pencereleri var. Ayrıca üstte karşılıklı açılır kapanır havalandırmaları var.

Sera siyah borudan yapıldı. Önce yere bir metre borular çakıldı. 50 CM toprak içine çakıldı. Bu toprağa çakılan boruların ortasında bir delik ve yukarıdan geçecek boruyu taşıyacak çelik civatalar var. Eğriler bu borulara geçirildi. ve vidalandı. Montaj öncesi bütün borular antipas ile iki kat boyandı. Örtü olarak 36 aylık UV özellikli naylon kullandık.
Maliyet olarak tamamı 2750 TL tuttu.
Sera 20 metre boyunda 6 metre eninde.
Sulama sistemi için bir tonluk bir depo ve damla sulama sistemi yapıldı. Ayrıca tokumdan ıspanaklar ve marullar çıkana kadar kullanmak için basit bir yağmurlama sistemi yaptım.
Seranın içini önce pat pat denilen makina ile sürdürdüm.Üzerine yanmış koyun gübresi serdim. Ve güzelce tırmık ile düzelttim. Sonra tohumları atıp bir tırmık daha çektim. Yağmurlama sistemini 24 saat çalıştırarak can suyunu verdim . Bazı tam ıslanmamış yerleri hortum ile sulayarak takviye ettim. Ve sera içi sıcaklığı 15 derece civarlarında bir hafta sonunda ilk filizleri gözlemledim. Şu ana kadar yaptıklarım bunlar. Şunu belirteyim , bu konuda hiç bir bilgim ve denemem yoktu. Sadece Bu siteyi sürekli izlerim . Ve buradan öğrendiklerimle balkonda bazı denemelerim oldu. Bu konuda Akın hocanın yayınları ve Kudret Tezel hocamın hem yayınları ve hem de buluşup görüşmelerimiz sırasında öğrettikleri Ve yüreklendirmesi beni bu serayı yapmaya cesaret etmemin en önemli faktörüdür. Her iki hocama ve bu sitede bilgilerini paylaşan istifade ettiğimiz dostlara içten teşekkürler ediyorum.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön