Bahçem Ankara yakınlarında ve yaklaşık 700 m2 büyüklüğünde. Yıllık su tüketimim ise yine yaklaşık 450 m3 kadar. Yamur suyu depolamak gerekirse bana en az 300 tonluk depolama hacmi gerekiyor. 2006 yılında bir nedenle 120 tonluk beton bir su deposu yaptırmıştım. Müteahhit karı dahil olmak üzere yaklaşık 25.000 TL ye maal olmuştu. 2012 yılı birim fiyatları ile 300 tonluk bir beton su deposunu hemen kabaca hesapladım kar hariç 65.000-70.000.- TL maaliyet çıktı.
Ankara ve yöresinde su buharlaşma oranı yılda 1 m3 için yaklaşık 1000 mm. olduğu için buharlaşma kaybının mutlaka sıfıra indirilebilmesi için deponun mutlaka kapalı olması gerekiyor. Samsun, Giresun, Trabzon, Rize gibi yaz aylarında yağış alamadığımız için depo hacmini daha da küçültme şansı yok.
Ayrıca Ankara'nın yıllık yağış ortalaması 400-500 mm. geçmiyor. 120 m2 bahçe evimin çatısından bir yılda toplayabileceğim yağmur suyu 65 m3 zor buluyor. Dolayısı ile biz Orta Anadolu'da yaşayanlar için yağmur suyu toplamak ve toplanan miktarla idare edebilmek hayalin ötesine geçemiyor.
Saygılarımla.
|