merhaba zeki bey. yazdıklarınızı ilgiyle okudum. bahçenizi inceledim, çok güzel. çoğu çiçeği ilk defa görüyorum. ellerinize sağlık.
ben de geçen yıl amerikadan gelen california gelinciği ve ismini bilmediğim bir başka çiçeği , internetten aldığım birkaç çeşit biberi ve ankarada ulustaki halden aldığım sırık domates tohumlarını başarıyla çimlendirdim. domatesleri tek tek plastik bardaklara ekerek cam önünde çimlendirdim. hepsi çimlendi, bazzılarını bahçeye ektim, kalanları eşe dosta dağıttım. biberleri küçük şarküteri kaplarında çimlendirip saksıya aldım, biberlerini yedik. çimlenme oranı yüzde yetmiş seksenlerdeydi. çiçek tohumlarınıysa direk bahçeye ektim, daha düşük oranda çimlendiler, tohumlarını eşim topladı, seneye tekrar ekmeyi planlıyoruz.
bu işi daha profesyonel yapıp kendi bahçemde kullandığım mevsimlik ve çok yıllıkları tohumdan üretmek istiyorum. birkaç sorum olacak.
öncelikle 2. aşamada yani yalancı yaprakların çıkmasından şaşırtmaya kadar geçen süreçte günde 16 saat ışık gerekir demişsiniz. bu günün hangi saatinde olacak acaba? gece boyu ışık açık olup gündüz gün ışığı mı alacak?
yalancı yapraklar çıkınca örtüyü kaldırıyoruz galiba. bu arada hepsinin çıkmış olması mı gerekir ?
çok yıllıklarda ilk sene çiçek almak için sonbaharda tohum ekilmeli deniliyor her yerde, şimdi çimlendirsek yaza kadar nasıl bir ortamda saklamalıyız bitkiyi?
sardunyada verimli sonuç alınıyor mu ilk sene?
|