View Single Post
Eski 13-11-2012, 12:19   #2787
ladikli
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-08-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Sn. Ladikli

Öncelikle ikliminize uyum sağlayacak cinsi tespit etmeniz önemlidir. Oğuzlar77 bölgesinde çok başarılı olabilir (Çorum, kuru kara iklimi, muhtemelen soğuk kış ve kuru bir yaz dönemi yaşıyor). Ancak Samsun Çorum'a göre çok farklı bir iklim. Ilıman, nemli, yağmurlu.

Verilen Oğuzlar77 linklerinden birinde her tarafı bakteriyel yanıklık olan bir ağaç görmüştüm. Sadece bir resme bakarak genellemek doğru değil, ancak eğer Çorum gibi kuru bir iklimde bile bakteriyel yanıklıktan bu kadar etkileniyorsa, Samsun gibi nemli bir ortamda bakteriyel yanıklık muhtemelen coşacaktır.

Çevrenizde kurulu bahçe varsa çeşitlerini öğrenmeye çalışmanızı tavsiye ederim. Unutmayın, önemli olan 8 TL ya da 10 TL'ye farketmez, önce satabileceğiniz ürünü üretmektir. Henüz üretmediğiniz meyvenin satış fiyatı üzerinden kendinizi çok üzmenize gerek yok.
teşekkür ederim sayın çamtepe..
ben birazda espri olsun diye öyle yazmıştım..çok farklı ses çıkıyor,herkez farklı çeşitler farklı dikim aralıkları öneriyor..ama ben az çok nelerin nasıl yapılması gerektiğini,özellikle de sizlerin-bu forumun sayesinde öğrendim..
ceviz bahçesi kurmadan önce yapılacak en önemli şeyin bölgemizdeki bahçeleri görmek olduğu,fidancıların önerisiyle, araştırma yapılmadan fidan dikilmemesi gerektiği çok aşikar..ama verime yatmış bahçe şuan yok ilçede.benzer iklim şartlarının olduğu başka bölgelerde kurulan bahçeleri görerek karar verilebilir ancak ben birebir kendi yöremdeki bahçeleri görerek karar vermek istiyorum..şu an ilçede 2 tane 4-5 yaşında şebin-bilecik,2 tane de biri 1,diğeri 2 yaşında chandler-fernor karışık dikilmiş bahçe var.karışık bahçeleri samsundan yaşam fidancılık kurmuş,farklı iklim özellikleri isteyen iki çeşidin beraber dikilmesi beni şaşırttı..bizim ilçede karasal iklim hakim(samsun sahil bölgesinde değil iç tarafta kalıyoruz..güneyde 1800 rakımlı akdağ,dağın eteklerinde ladik gölü var)kışları sert yazları kısa sürüyor,rakım da 900-950..ben fernor dikmeyi düşünüyorum..sizce böyle bir iklimde chandler-fernor karışık bahçe kurulabilir mi..chandler soğuktan etkilenir gibi geliyor bana..
bir de yaz süresinin kısa olmasının ve gece-gündüz sıcaklık farklarının fazla olmasının ceviz üzerinde nasıl bir etkisi olur..

ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön