Bana göre Gürcistan'da görülüp gezilebilecek ve vakit geçirilecek tek yer ne Batum, ne Soci. Tek yer başkent Tiflis. Doğa severler için Kuzey Kafkas sıra dağları çok ilginç olabilir. Ancak ben çok yakından gezip göremedim
Tiflis Kura nehrinin doğru ve batı yakasında yer alan yaklaşık 1.5 milyon nüfuslu bir şehir. 2 gece 2,5 gündüz kaldım. Daha fazlası da sanırım sıkıcı olurdu.
Gezilebilecek pek çok tarihi mekan, alış veriş yapılabilecek dükkan ve Gürcistan'a göre çok çeşitli yemek, mutfak ve lokanta kültürünü bulabileceğiniz tek yer. Asayiş, güvenlik ve temizlik oldukça iyi. Her türlü ihtiyacın temin edilebildiği tek şehir diyebilirim.
Şehirde mevcut olan bir kaç Türk otel ve lokantalası Kura nehrin doğusunda yer alıyormuş. Biz hep batısında gezindik ve ne bir Türk'e, ne bir Türkçe konuşana, ne de otel ve lokantasına rastlayamadık.
Şehir merkezinde Kura nehrine çok yakın olan River Side otel de kaldık. Geceliği 2 kişi 135 $ ödedik. Temiz, küçük 3 veya3,5 yıldızlı iki katlı bir oteldi. Bizden başka 3-4 odası dolu değildi. Bu fiyata Antalya'da her şey dahil konaklamak fazlası ile mümkündü. Dolayısı ile Tiflis'de kapı önü konaklama ücretlerinin Türkiye'ye göre oldukça pahalı oldu söylenebilir.
Zamanımızın büyük bir bölümü turistik Shota Rustaveli caddesi ve civarlarında gezinmekle geçti. Otel resepsiyonundaki görevli kızdan çat pat ingilizce ile alabildiğimiz bilgilerle bir kaç kilise, tarihi mekan ve mağza dolaştık. Resepsiyonist kız bize metroyu görüp gezmemizi önerdi. Neden diye sorduk?. Çok derinden gidiyor ve oldukça eski dedi tarihi. Derinlik mesafesi ne dedik. Yer yer 40-50 metre hatta Kura nehrini alttan geçmek ve sığınak olarak kullanılmak amacıyla 70 metreye ulaştığını belirtti. Ancak biz Moskova'da aynı amaçla 80-90 metre derinden giden metroya alışık olduğumuz için nedense pek cazip gelmedi Tiflis metrosu ve bu yüzden girmedik hiç metroya. Havadan gitmeyi tercih ettik ve teleferik seyahati daha cazip geldi.
|