View Single Post
Eski 05-11-2012, 15:45   #1162
Tamtutulma
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Auguste Mesajı Göster
Merhaba,
Karaman'da 1030 metre rakımlı 3500 metrekare bir arazim var. Don ihtimali yüksek ihtimalinin var olabileceğini düşünüyorum. Toprak analizi yaptırdım. Kendime ait kuyum var ve damlama sulama sistemi döşetebilirim.
Analiz sonuçları:
tınlı toprak 42.68
Tuzluluk 0,68 tuzsuz
pH 8.12 hafif alkali
Kireci 38 çok yüksek
Organik madde 0.12 düşük
Fosfor 14 düşük
Potasyum 364 (A. asetat flame) Yüksek
Demir 0.42 düşük
Bakır 0.45 orta
Mangan 0.66 düşük
Çinko 0.29 düşük

Karaman'da genel ekim elma üzerine. Ziraat mühendisine danıştım. Görüşü arazinin küçük olduğu ve hobi bahçesi yapabileceğim konusundaydı. Bana sebzeciliği önerdi. Ama bademi aklıma gelmediği için değerlendirmedik. Ben ise çok fazla ilgilenmeden ve fazla olmasa da kendi masraflarını karşılayacak ve biraz ekonomik getirisi olabilecek bir bahçe kurmayı planlıyorum. Bu ışık doğrultusunda badem ekimini düşünmeli miyim? Bir yılda yaklaşık ne kadar getiri elde edebilirim. Veya önereceğiniz başka birşey varsa bilmek isterim. Sizlerin yorumları benim için çok aydınlatıcı olacak. Selamlarımla.

Bu analiz değerleri acaba kaç santimden alınan toprak için geçerli ?

Geççi badem cinslerini tercih ederseniz dondan fazla etkilenmezsiniz. Benim kendi bahçem 1.110-1.120 metre yükseklikte. Şimdiye kadar hiç bir dikmemin dallarında soğuk yanığı vs görmedim.

Dönüme (dekara) 35-40 badem ağacı dikseniz 40x 3.5 =140 ağacınız olur. Bence fizibilite çalışması yaparken hep en kötüyü düşünmelisiniz. fidancıların anlattığı "Paraya para demezsiniz." türünden pohpohlamaları bir kenara bırakın. Ağaçlarınız verime yattığında ağaç başına 10-15 TL kazanacağınızı düşünerek hesap yapın. Ha daha yüksek kazancınız olursa ne güzel. Ama gerçekçi olmakta her zaman yarar var.

Kişisel düşüncem 400-500 ağaçtan daha az ağaçlı badem bahçesi kurmayın. Tarlanızın yanındaki tarlalardan alabilme olanağınız varsa alın ve tarlanızı büyütün.

Düzenleyen Tamtutulma : 06-11-2012 saat 09:41 Neden: İmla
Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön