View Single Post
Eski 03-11-2012, 19:27   #27
tarık şahin
Yeni Üye

tarık şahin's Avatar

Giriş Tarihi: 23-08-2010
Sorularınızın bir kısmının cevabını bulabilirsiniz
Elektrik Piyasası Lisanssız Üretim Sıkça Sorulan Sorular
Elektrik Piyasası Lisanssız Üretim Yol Haritası
Lisanssız Üretim
EPDK buna izin veriyor. Yani ihtiyacınız harici tutarı bulunduğunuz yerin şebekesine satabiliyorsunuz. bu da demektir ki kış döneminin bir kısmında 40 birim ihtiyacınız olmasına 100 birim üretiyorsunuz. Aradaki 60 birimi şebekeye veriyorsunuz. Gel gelelim 100 birim ürettiğiniz dönem bitti 20 birim üretmeye başladınız, ama sizin 40 birime ihtiyacınız var. o aradaki 20 birimi şebekeden satın alıyorsunuz. Burada 2 sorun olur
1- Mahsuplaşma nasıl olur?
— Muhtemelen aylık veya yıllık mahsuplaşma olur.
2- ihtiyacınız olan 40 birim ve fazlasını üretebileceğiniz dönem ne kadardır.
— Bunu ilinizdeki meteoroloji müdürlüğünden temin edebilirsiniz. Ama ücretli diye biliyorum.

Bir rüzgar gülüne ortalama 25 yıl ömür biçilir. (10 yılda diyen olur ürettiğine güvenip 40 yıl diyende) Siz 10 yıl düşünün. 100.000 binden on yılda 1.000.000 elektrik faturası yapar bu. Alacağınız rüzgar gülü (sadece fikir olsun diye bu bağlantıyı yazıyorum ihtiyacınızı karşılamaz.) Cimo Mühendislik Güneş ve Rüzgar Enerji Sistemleri - 20 kw Rüzgar Türbini, Türk Malı (Tubitak Onaylı)
TUYAP - Tunceli niversitesi Yap Kulb (burada 500kwh için olan nisan tarihli bir yazı var.)
500 KVA Rzgar Trbini - Eco Enerji Eco Wind Rzgar Enerjisi Rzgar Trbini
1.000.000 tl. 10 senelik bakım masrafı ne olur bilmiyorum onu da hesaba katın.
(Sn. Tartes`in hesabı doğruysa 1 dönüm sera için çok kaba bir hesapla yıllık ortalama 100.000 TL`den aşağıya fatura ödememek gerekir.)

Günlük 140KW ise saatlik ortalama 6 Kw yapar. Bunun içinde bağlantısını vermiş olduğum tipte bir rüzgar türbini gerekir. (fazladan üretim yapıp rüzgarın olmadığı zamanda şebekeden çekeceği elektriği karşılaması için.) Cimo Mühendislik Güneş ve Rüzgar Enerji Sistemleri - 20 kw Rüzgar Türbini, Türk Malı (Tubitak Onaylı)
Bugünün değerlerinden bahdeyim yukarıda biri yazmıştı sağolsun. Günlük 140 KW elektrik 42 lira yapar diye bunu ısıtma ihityacı 7 ay olarak düşünülürse (abartılarak) 7x30x42=8.820TL yapar
Ama o bile bu hesap (günlük 140KW) doğruysa yine kaba hesapla 8-10 senede kendini amorte ediyor. Rüzgâr Türbini almanız mantıklı olup olmadığına siz karar verin.

Tüm bunlara ek olarak bağlantısını bulamadım 2010 tarihli bir yazıydı ama yanlış hatırlamıyorsam Yalova civarında 1 dönüm seranın kömürle ısınmanın maliyeti aylık 4000–4500 lira civarı diye bir röportaj vardı.

Burasını da ben net bilmediğim için soruyorum. yardımcı olabilirseniz gerçekten çok sevinirim.
3- 1`er dönüm (domates,marul,biber,yeşil soğan,hıyar,ahududu vs..) naylon örtülü seranız için elektrik hariç edeceğiniz yıllık kar ne kadardır. ( normal şartlar altında).
Yani 1 dönüm göbek marul işler seyrinde giderse giderleri düştükten sonra kar olarak 150.000 tl bırakır. Bundan 100.000 tl`de elektrik parasını düş ortalama 50.000 kalır. Öngörülemeyen gider olarak da %20 olur. 30.000`de ona çık 20.000 kazanırım şeklinde;
Gerçek rakamları yazabilecek olan varmı?

Bulunduğunuz yerin ortalama sıcaklıklarını düşündüğünüzde;
4-Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ için 1 dönüm naylon serayı ısıtmak için aylık ne kadar elektrik kullanırsınız ve ya ne kadar fatura ödersiniz/ödüyorsunuz?

Aslında gerekli verileri ulaştırabilir seniz buradaki hocalarıma bu işin net hesabını yaptırabilirim.

tarık şahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön