Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Vonalı
bu yıl havalar çok güzel. bu yılki üründe aşırı derecede büyük ve güzel görünüşlü gösterişli meyveler, havalarda çok güzel gidiyor. 60 tane soyup astım geçen hafta ama üzerinde nokta nokta çürükler oluşmaya başladı 3-4 gün içinde. hem bu yıl sinekde çok konuyor hurmalara. çürümeler dalında da çok fazla. bu yıl çok kolay çürüyor meyveler.
...
hurmalar geçen yıl öyle oldu bu yıl böyle oldu. bütün hevesimide kaçırdı. uğraşmaya değmiyor artık.
|
Kurutulmuş hurma enfes bir lezzet ve hurma kurutmak da çokça ziyan edilen bir meyvenin çok uzun süre saklanabilmesinin bir metodu. İlk başlarken yazmıştım, biz bu metodu bahçemizi satın aldığımızda o kadar hurmayı ne yapacağımızı düşünürken Japonlardan öğrendik.
Mevsim itibarıyla hurmanın kurutulma süreci yazın güneş altında kurutulan diğer sebze ve meyvelerden farklı. Çok daha uzun sürede, soğuk, ayaz, hatta karlı zamanda kurutuluyor.
Japonlar için yeni mevsim hurmayı ilk kez yıl başında yemek bir gelenek imiş. Kurutulma esnasında don yemiş, üzerine kar taneleri düşmüş olanlar ise daha makbulmüş.
Uzun lafın kısası, bahsettiğiniz çürümeler kurutma ortamının uygun olmadığına işaret ediyor. Bulunduğunuz bölgedeki genel nem oranı önemli bir parametre. Yüksek nem oranı çürümeyi yapan funguslar için uygun ortam oluşturur.
Diğer önemli bir parametre de kurutulmak üzere asılmış hurmaların her türlü hava akımına açık olması gereğidir.
Örnek olarak, bizim bahçede şimdiye kadar böyle bir problem hiç yaşamamamıza rağmen, bize kuş uçuşu 1 km uzakta ama sıfır rakımda, sahilde yapılan kurutma girişimlerinde küflenme problemi oluyor.
Bu sebeple, hurmaları astığınız yer havadar değil ise, fazla nemli ise küflenme, çürüme, dolayısıyla sineklenme gibi durumlar söz konusu olabilir.