Günlerdir hoya başlıklarını takip ediyor, bilgi ediniyorum. Bu başlığı ise defalarca okudum, birşey atlamayayım diye.
İlk önce kendi Hoya cornasamdan aldığım çeliği diatomitte köklendirmeyi denedim. Dün merak ettim biraz saksıyı kurcaladım, minik minik kök oluşumları başlamış.
Bu arada Paul Shirley'den birkaç çelik aldım ama çelikler tahmin ettiğimden daha geç elime ulaştı. Burada hava ısısı 20 dereceden birden gündüz 4, gece -7 dereceye düşünce çelikler kargoda oldukça zarar görmüş. Bakalım ne derece başarılı olacağım yaprakları pörsümüş çeliklerle...
2'şer çelik diktim herbir saksıya ve 2 saksı diatomitte, 2 saksı seramiste köklendirmek istiyorum çelikleri.
Diatomittekiler:
Hoya verticillate variegata ve Hoya lacunosa
Lacunosa yaprakları nakliye aşamasında donmuşlar, cansızlar. Gövde biraz ümit veriyor ama köklenecek mi bilemiyorum.
Hoya thompsonii ve Hoya mathilde en az zararla gelen çelikler, biraz daha ümitliyim bu çeliklerden.
Diatomiti saksıya eklemeden saksı dibine ilave delikler açtım ve alta elyaf yerleştirdim. Diatomite çelikleri dikip suyun altında tozu akana kadar saksıyı yıkadım, süzdürdüm. Ardından başka bir saksıya saf su ilave edip çeliklerin saksısını içe yerleştirdim.
Atlamış olduğum bir nokta var mı, önerilerinizi bekliyorum.