Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı
Nerede kalmıştık
|
2 yıl gibi bir süre içerisinde ceviz yetiştiriciliğini incelesemde son 6 ay içersinde yoğunluk gösterdim. Site içerisinde yer alan yazıların tamamını okudum neredeyse. Gözüme çarpan bazı durumlar var.
İnternette çok fazla bilgi kirliliği var. Çiftçimiz sağdan soldan duyduğu bilgilerle tarım yapıyor. Okuma alışkanlığımız neredeyse yok gibi. Okusak da pek umursamıyoruz gibi. son 2 yılda öğrendiklerimden daha fazlasını buradan öğrendim. Gerçekten çok emek veren insanlarımız var bu sitede.
Öğrendiklerimi göz önüne alırsam.
- En iyi ceviz kendi yetiştireceğim ceviz olacak.
- En verimli ceviz kendi bölgemde yetişen cevizlerden elde edeceğim çöğürlere yapacağım aşılama sonrası oluşacak.
- En iyi bakım bölgemin rüzgar ve iklim şartlarına göre oluşturacağım bakım programı ile olacak.
- En iyi sulama toprağımın suya ihtiyacı kadar olanla sağlanacak.
- En iyi dikim şekli tam karar veremesem de ilk 7 - 8 yıl için küçük bahçeler için 7x3,5 sonrasında 1 sıranın alınmasıyla 7x7 metodu olacak.
- En iyi kalem aşısını yalova araştırma enstitüsünden kendim alacağım aşı kalemleri olacak
- En iyi ceviz yetiştirme her bir ağaca isim vererek kayıt tutulması ile olacak
Başlangıç olarak;
Tokattan hasat sonrası cevizlerden sipariş verdim hafta içi elimde olacak. 22 cm siyah torbalara çimlenme amaçlı dikeceğim. Sonrasında derin saksılara alacağım. 1 yıl sonra göz aşısı ya da dilcikli aşı yaparak hem aşılama yapmayı öğrenmek hemde yetişen fdelerin doğru aşılandığını kendim bilmek istiyorum. Sonrasında fideleri Tokat ta dikmek istiyorum. Eğer o olmazsa tanıdıkların bahçelerine dikeceğim büyüme dönemlerini incelemek için.
Bir işi iyi yapabilmek için o iş hakkında mutlaka yeterli bir bilgi, kaynak ve tecrübeye ihtiyacım olacak. Aksi durum bir kaç yıllık emeğimin hüsranla sonuçlanmasına neden olacaktır.
Sn. Safranlı başlangıç olarak siyah torbalar dikip çöğür elde etmem uygun mudur. düşüncelerinizi bekliyorum.