View Single Post
Eski 26-10-2012, 17:50   #34
ahmeteren
Ağaçsever
 
ahmeteren's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 39
86 senesinden beri yüzlerce kedi beslemiş ve pire uzmanı bir aile olarak size şunları söyleyebilirim;

Yeni doğmuş yavru kediye 1-2 pire gelir. O pireler biraz çoğalır, bir yandan anne yavrusunu temizler, bazı pireleri öldürür. Genellikle pire kolonisi bir şekilde yaşamını sürdürür. Bazen pire, yavru kediye yumurta bırakır, bazende nüfus yoğunluğundan veya başka sebeplerle yavruyu terk edip yumurtayı yavrunun bulunduğu bölgedeki en uygun ortama bırakır. Tabi can alıcı kısım da anne kedi yavrusu büyütene kadar bir çok yere yuvayı taşır. Yeni yuvalardan biri de bahçemiz, bodrumumuz, yolumuzun üstünde bir yerlerde ise işlem başlamış demektir. Emin olun tek bir pire çok sıcak günlerde çoğalıp iki haftada fotoğrafta gördüğünüz pirelenin onlarca katına ulaşabilir. Pireleri boğmak pek mümkün değildir, zaten yakmak ve boğmak çok acı bir öldürme yöntemi. İlaçlamak ve boğmak çok kalıcı çözüm değildir. İlaçlama nüfusu azaltır, üremeyi durdurur, ancak profesyonel bir ilaçlama değilse bir şekilde başa dönülmüş gibi çoğalmaya başlar. Yapılacak en iyi çözüm pirelere yaklaşmak Dizinize kadar çıplak tenle pirenin bulunduğu yerlerde gezinin, mevcut olan 1-3-5 pireyi elinizle yakalayın. Önce pireyi elinizden kaçırmayacak şekilde iki parmağınızda sıkıca ovuşturun. Pire sersemledikten sonra da tırnağınızla ikiye bölün. Sn. Selis'in başına geldiği gibi iş büyümüşse ya ilaçlayıp ya da kalın çorabı giyip, pirelerin büyük kısmı toplandıktan sonra insanların geçmediği, tenha bir yerde sirkelenin, bunu sayıları büyük oranda azalana kadar tekrar edin. Sonra da tek tük kalan pireyi de yukrıdaki yöntem ile kurutun.

Unutmadan bir kaç bilgi daha vereyim, pireler tamamiyle temizledikten sonra da 1-2 gün pireli yerde ava çıkın, çünkü yumurtaların da açılması gerekir.

Pireler ısıya ve titreşime duyarlı olduklarından hareket eden canlıya gelirler,. Rengi ne olursa olsun başka bir yerde toplanmazlar. Beyaz ve açık renkler sizin pireleri fark etmeniz için önemli.

Pireleri toplu olarak atacağınız yer muhtemeler pireler için uygun olmayacağından merak etmeyin, üremezler. Zamanla hepsi ölür. Uygun ortam sağlandığında çok hızlı üreseler de her yerde üremezler.

Soğumaya başlayan şu günler pirelerin doğal yok olma sebepleridir, açık alanlarda, soğuk depolarda ve bodrumlarda pireler kendiliğinden yok olur.

ahmeteren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön