Merhaba sn tourkana,
Ben bonsaikon'un sattığı bu cihazları çok araştırmıştım, neredeyse 1 seneye yakın bununla ilgili gerek Türkçe gerekse yabancı dillerde okumadığım kaynak kalmadı çünkü bu problem benim en büyük problemimdi.
Ulaştığım sonuç şu olmuştu: a) Bu cihaz kireci gidermiyor, sadece kirecin yapısını değiştirerek tesisat borularının ve armatürlerin içine yapışıp kireç birikimine neden olmasını ve dolayısıyla zamanla boruların tıkanarak su debisinin azalmasını önlüyor. Suyun pH'ını değiştirmiyor. Dolayısıyla, muhtemelen toprak, saksı veya yaprak yüzeyinde tutunmamasının nedeni bu olabilir. Ve aynı şekilde fiziksel özelliği değiştiği için toprakta birikimi belki biraz daha uzun sürse de sonuçta toprak yine de alkali yapıya geçiyor.
b) Bitkilerdeki ve topraktaki kireç lekesi işin sadece görsel çirkinliği. Kireç kökünden yok olmayacağı ve pH da değişmeyeceği için uzun vadede (birkaç sene) bitkinin sağlığı yine bozulacaktır diye düşünüyorum, zira gerek Harrington'un gerekse diğer usta bonsaicilerin söylediği şey sert suyun (yüksek pH) birkaç ay değil, birkaç sene içinde bitkinin sağlığını bozarak ölüme kadar götürmesi. Yani bence 5-6 ay birşey söylemek için erken derim.
c) Kimyasal yöntemleri kullanarak suyun pH ve kirecini düşüren bazı makineler de suyun pH ve kireç oranını düşürürken tuz oranının yükselmesine neden oluyor ki bu bitkiyi daha hızlı ölüme götürüyor. Kirecin birkaç senede neden olduğu kötü sona tuzlu su birkaç ayda götürebiliyor.
d) Herhangi bir cihaz, filtre vs. kullanımının bitki üzerinde olumlu etkisi olduğunu söylemek için en az birkaç sene beklemek gerekiyor veya bu tür cihazları kullanarak filtrelediğiniz suyun detaylı kimyasal analizini yaptırmak (kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonat oranları da dahil) işin en kolay ve kısa yoldan sonucunu almanızı sağlıyor.
Benim düşüncem o ki: hangi filtre, cihaz, manyetik alet vs. kullanırsanız kullanın, filtrelenmeden önce ve filtrelendikten sonra alınan örneklerinin detaylı analizini yaptırmak bence en iyi ve en güvenilir yöntem. Düşünsenize; bir ağaca 3-4 sene emek vereceksiniz ve tüm emekleriniz bir anda yok olacak
Amacım asla ve asla bonsaikon veya başka bir arkadaşın sattığı cihazı kötülemek değildir, kaldı ki siz beni az çok tanıyorsunuz sn tourkana

Sadece, konu
ağaçlar ve uzun süreli verilen bir emek olduğu için daha temkinli ve bilimsel yaklaşılmasından yanayım.
Eğer bu cihazdan alınan suyun böyle teknik ve detaylı bir analiz raporu varsa ve bonsaikon bizimle paylaşırsa gerçekten çok da mutlu olurum.
NOT: Bir de şöyle bir iddia var; kirecin boru ve tesisata yapışmamasını sağlayan fiziksel yapı değişiminin aynı şekilde kirecin toprağa ve saksıya da yapışmamasını sağladığı ve bu yüzden kireç her ne kadar yok olmasa da toprağa büyük ölçüde tutunmadığı. Su gibi onun da birikmeden akıp gittiği yönünde. Ama dediğim gibi bilimsel bir analiz en iyisi
