View Single Post
Eski 24-10-2012, 00:31   #20
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Bir süredir bahçemde nereden geldiğini anlayamadığım pireler var..

Düşünüyorum..
-Bahçemde köpek var... Kendisi parazitlere karşı aşılı olduğundan üzerinde tek bir pire bile yok..
-Bahçeye kediler geliyor.. Bu kadar çok pireyi bırakabilirler mi?
-Bahçede sebze atıklarını biriktirdiğim bir köşe var.. (Annem oradan geliyorlar dedi) Kan emici bir hayvanın sebze ile ne ilgisi olur? Bugün yığıntıyı komple açtım, içinden top böcekleri ile karafatmalar çıktı..
-Komşuya sordum ''Ne piresi'' dedi..
....
Evlerde kullanılan sebzelerin atıklarını kompost olarak değerlendirmek çok iyi fikir. Ancak sebze atıklarını toprakla karıştırmak hızla çürümelerini ve vitaminlerin toprağa geçmesi sağlar.

Bu yığını üzerine, sönmemiş kireç, kükürt karıştırılabilir. Ve üzeri örtülürse yüzeyde nemden dolayı otların bitmesine de engel olunmuş olur...

Bu yığına biraz şeker gübresi katılıp naylon ile kapatılırsa_ ki yanma gerçekleşir_ bitki tohumları da ölür ve zengin kompost elde edilir...

Her iki durumda da yığında böçeklenme, kurtlanma olmaz...

Yığında böçeklenme, kurtlanma olmuşsa bu pireler içinde yaşam ve çoğalma ortamı oluşturur..

Pireler nemsiz,tozlu toprağı çok severler ve buralarda yuvalanarak çoğalırlar. Toprak yüzeyine sönmemiş kireç, veya kükürt atıp karıştırmak onların burada yaşamaları için olumsuz ortam oluşturur. Zamanla bu alanı terk ederler...

Toprağa sönmemiş kireç atıp ıslatmak_ ki kireç sönerken ısı oluşturur böyle ortamı terk ederler...

Pireler nemli, ıslak toprağı sevmezler...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön