Ceviz kurutma
Kardeşim ve hemşehrim Lilium,
Sana yapacağım bir denemeden bahsetmiş ve sonucunu paylaşacağımı söylemiştim, yazmakta biraz geciktim. Kusura bakma.
Gelelim yaptığım basit denemeye. Bizim meslekde derin soğuk ve derin vakumda kurutma diye bir işlem vardır. Oradan esinlenerek gönderdiğin ıslak cevizleri BUZDOLABINDA KURUTMAyı denedim. Ve 3 hafta içinde tamamen kuruduğunu gördüm. Bizim işlemimiz, çözünmüş bir tozu amorf toz hale getirir. Cevizde öyle bir durumun olmasına ihtiyaç yok. Neticede %5-6 civarındaki nem ceviz için istenen bir kuruluk. Zaten senin cevizlerin %8-10 civarında bir neme sahipti.O nem de çoğunlukla kalan yeşil kabuklarında ve sert kabuğunda idi.
Bu deneme ile:
1-Omega 3 ve 6 yağlarının oksitlenmesini polimerleşmesini ve bunun sonunda acımasını engelledim.
2-Sıcaklığı AFLATOKSİN üreten mantarların yaşayamayacağı bir derecede tutarak mantarlaşma(küflenme)yı önledim.
Gerçi bilimsel araştırmalarda cevizin uzun süreli muhafazasında soğuk depoların kullanımı tavsiye ediliyor ama kurutmanın soğukta yapılabileceği konusundaki araştırmaya rastlamadım. Sadece 15,5 derecede tercihen oksijenin az olduğu yerlerde yapılması tavsiye ediliyor.
Sakın ola ki "bu benim buluşum, çok önemli bir bilimsel araştırma" dediğim düşünülmesin. Çok basit bir deneme ve büyük ihtimalle birileri bunu araştırıp bulmuştur. Ama ben rastlamadım.
Denemeyi cevizin bir kısmının sert kabuğunu çatlatarak, bir kısmını ise kırmadan dolaba yerleştirdim. İkisi arasında kuruluk açısından fark göremedim.
Denemenin sonunda kırdığım ceviz içlerinin aynı başlangıçdaki beyaz lığı muhafaza ettiğini ,hiç acımanın olmadığını ailece gördük.
Mukayeseli renk denemesini yapmadım ancak fotoğrafladım. Aşağıda görebilirsin.
Selam ve sevgilerimle.
Cevizlerin bir kısmı hala dolapta. Diğerleri midemize girdi bile.
|