Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli
Unlu bitleri başbelası yapan, etraflarını saran pamuksu, unlu, yapış yapış doku... Bir zırh gibi, kendilerini avcı böceklerden koruyor; aynı zamanda da püskürtme ile verilen ilaçların vücütlarına nufüz etmesini engelliyor. Alkol kullanılmasındaki amaç, alkolün hidrofilik (su çekici) özelliğinden yaralanıp zararlıyı kurutmak... Fırça kullanılmasının nedeni de zırhı aşıp böceğe ulaşabilmek... Bu yöntemin, başlangıç safhasında (zararlı sayısı az ve ebatları henüz küçük iken) faydalı olacağını düşünüyorum. Yoğun tutulumda alkol de nüfuz etmeyecektir.
Diğer sokucu-emici zaralılarda faydası olur mu? Bilemiyorum. Ancak daha kolay bir yol var: Tazyikli su ile yıkamak... Kırmızı örümcek (özellikle) ve yaprak bitlerinde çok işe yarar. Kısmen unlu bitte de faydalıdır. Yetişkinlerin ve yavruların çoğunu, yumartaların bir kısmını ortamdan uzaklaştırır. Kalan yumurtalardan çıkacak olanlar için 10-15 günde bir tekrarlamak gerekebilir.
Sizin sorununuza benzer bir sorun ben de yaşadım. Uzaktan bakınca sarı-kahverengi lekeler... Önce kırmızı örümcekten şüplendim. Yakından yaprak altlarına bakınca, hatta büyüteç ile bile bir zararlı göremedim. Ancak yaprak üstlerine bakınca, yaprak üst tabakasının zigzaglı bir yol şeklinde kazındığını gördüm. Fotoğraflarını ekliyorum. İlk fotoğraf, üstten çekim. İkincisi, güneşe doğru tutulmuş yaprağın alttan çekimi. Altan çekimde, yaprağın üst tabakasının kazıldığı (yenildiği), o bölgede yaprağın zar gibi kaldığı görülüyor.
Şüpheli adayım : trips. 1-2mm boyunda, genelde koyu renkli, kanatlı bir zararlı. Uçabiliyor olması, bir zararlı görememizi açıklıyor.
Benim durumumda, mekan değişikliği yeterli geldi (bitkileri Bodrum'dan İstanbul'a taşımak  ). Yeni yapraklarda sorun görünmüyor. Taşınamayanlar  için, Mine Hanım'ın kaçırıcı-uzaklaştırıcı formüllerinden biri işe yarar diye düşünüyorum.
|
Ayrıntılı cevabınız için çok teşekkür ederim sn drhegeli.
Bendeki yaprakların durumu da tıpkı buna benziyor. Kesinlikle aynı sorun.
Ancak, sizin anlattığınız şüphelere ve verilere ben birkaç şey daha ekleyeceğim izninizle:
1) Bu sorunun sebebi sizin şüphelendiğiniz böcek/kanatlı olabilir, zira ilaçlamadan sonra geçici bir süre sorun duruyor. Muhtemelen yapraklar zehirli hale geldiği için böcek ya ölüyor ya da bir süre yaklaşmıyor veya bir süre sonra yeni bir böcek dadanıyor.
2) Gözle gerçekten ben de birşey göremedim ama bir arkadaşımdan aldığım büyük ebatlı bir mercekle yaprakların altına baktığımda, neredeyse toplu iğne başının bile 10'da biri kadar büyüklükte, çok açık yeşil renkte ve yuvarlağımsı oluşumlar gördüm. (Göz yanılmasımıdır bilemiyorum ama) hareket ediyorlar gibime geldi. Zaten bir alttaki yaprağın üzerinde de sabahları kahverengimsi toz parçaları görüyorum. Sanki üstteki yaprağın altına gizlenen zararlının dışkı atığı gibi.
Eğer becerebilirsem mercek görüntüsünü fotoğraflamaya çalışırım.
3) Eğer bu sorunun sebebi bu bahsettiğiniz kanatlı ise o halde bu yaprakların altındaki minik, mikroskopik şeyler nedir bunu da anlamak zor. Kırmızı örümcek bile bir dereceye kadar gözle fark edilebiliyorken bunu fark etmesi daha da zor.
1-2 ay önceki ilaç uygulamalarımın ardından bitkide düzelme görünce, bitkiyi su ile ıslatılmış pamuk/sünger ile temizliyordum. Ancak 1-2 hafta sonra sorun tekrarlıyordu. Son uygulamadan sonra artık temizlememeye karar verdim. Bakalım ne olacak.
Size bir sorum daha olacak: Bu böceği/kanatlıyı adeniumlarınızın yakınında/üzerinde hiç gördüğünüz oldu mu? Ben bazen sabahları erken kalkıp kontrol ettiğimde bile bir böcek görememiştim.
Saygılarımla