View Single Post
Eski 12-05-2007, 17:11   #5
DİDEMNAZ
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-02-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 60
Daha İyi Bir Yaşam İçin Evlerde Kullandığımız Temizlik Malzemelerine DİKKAT!

Kimyasallar dışarı, organik temizlik ürünleri içeri!

Önce gıdada sonra da tekstilde başlayan organik trend şimdi de temizlik sektörüne sıçradı. İnsan sağlığına ve ekolojik dengeye zarar veren kimyasallar içeren temizlik maddelerine karşı tüm dünyada bir sorgulama başladı. Hatta işi ileri götürenler evlerini bir zamanlar ninelerinin kullandığı arap sabunuyla temizliyor, bulaşıklarını yıkıyor.

Önce gıdada başlayan ekolojik trend, sonra organik ipliklerle tekstile, şimdi de bio-kimyasallarla temizlik sektörüne sıçradı. Dünyada insan sağlığına ve ekolojik dengeye daha az zarar veren kimyasallardan oluşan ürünlere organik (biodegrable) temizlik maddeleri adı veriliyor.
Öyle doğallar ki, çamaşırlarınızı ya da bulaşıklarınızı bu deterjanlarla yıkadıktan sonra suyunu çiçeklerinize gübre niyetine dökebiliyorsunuz. Daha pahalı olan bio-temizlik malzemeleri Türkiye’de henüz yaygın değil ve çok pahalı. Bugün kullandığımız temizlik ürünlerinin çevreye zararı yüzde 80 civarındayken, organik temizlik maddelerinde bu oran yüzde 20’lere düşüyor. Bunu bile çok bulanlar ise nineleri gibi çamaşırlarını toz sabunla yıkıyor, halılarını ve yerleri arap sabunuyla siliyor, banyolarını karbonat ve sirke ile dezenfekte ediyor.

Marketlerde satılan ve evlerimizde kullandığımız ve bol miktarda asit, fosfat, klorür ve adını telaffuz edemediğimiz kimyasallar içeren temizlik malzemelerinin insan sağlığına ve ekolojik dengeye verdikleri zararlara dikkat çeken Buğday derneği, Türkiye’de organik temizlik ürünlerinin yaygınlaşması için çalışmalar yapıyor. Avrupa ve Amerika’da doğada parçalanması çok zor ve geç olan, bu sebeple ekolojik dengeyi altüst eden kimyasallardan oluşan deterjan ve temizlik malzemelerine karşı savaş açılmış durumda.
Ülkemizde ise firmaların canı isterse uygulayabilecekleri ve sadece çamaşır deterjanlarıyla ilgili TSE standartları var. Bunun ötesinde üretici firmaların üzerinde herhangi bir denetim veya yaptırım yok.

Peki, inatçı kirlerden bir sıkışta bizi kurtaran, beyaz tülleri bembeyaz yapan, hatta kötü mikropları anında yok eden bu temizlik malzemelerinin içeriği hakkında bir bilgimiz var mı?
Maalesef yok, hatta bunlarla ilgilenmiyoruz bile. Üstelik temizliğe büyük önem veren toplumumuz gerekenden fazla deterjan ve temizlik malzemesi tüketiyor. Ama bu, bizim çok daha temiz olduğumuz anlamına gelmiyor. Aksine, bu durum ülkemizin ekolojik dengesini daha hızlı bir şekilde bozduğu gibi, gelecek nesilleri daha hastalıklı bir toplum haline getiriyor. İsraf olan milli servet ise cabası...

Organik temizlik trendi ve uzmanlar, tabii ki ninelerimiz gibi çamaşırları küllü sularla, bulaşıkları da arap sabunuyla yıkamayı önermiyor. Ama bu ürünleri bilinçli olarak tüketmemizde ısrar ediyorlar.
İnatçı kirleri bir çırpıda temizleyen malzemelerin birer asit olduğunu hatta kimyacılar arasında canavar asidi olarak tabir edildiğini bilerek kullanmamızı öneriyorlar.


--------------------------------------------------------------------------------
Dr. Sedat Coşgun-Fatih Üniversitesi:
Temizlik maddeleri dikkatli kullanılmalı


İçeriğinde klorür, amonyak, değişik petrol türevleri bulunan temizlik malzemeleri sağlık ve ekolojik dengeyi tehdit ediyor. Mesela ‘sodyum laruryl sülfat’ın kanserojen etkisi var. Temizlik malzemelerinde bulunan ve uygulama anında havaya karışan gazları bünyesinde bulunduran maddeler astıma sebep oluyor. Temizlik maddeleri kir denilen yağları temizler; fakat kirin yanında ellerdeki, saçtaki ve vücuttaki yağları da götürüyor. Bu da dozajına göre saç dökülmesine, vücut yüzeyinde alerjilere ve egzamaya sebep oluyor. Yumuşatıcıların kullanılmasında dikkatli olunması gerekiyor. Özellikle çocukların tenleri daha hassas olduğu için dikkatli davranılmalı.


***


Tüketiciler Birliği Başkanı Av. Bülent Deniz:
Denetimsizlik var ve kim ne üretiyor bilinmiyor!


Türkiye’de deterjan ve temizlik maddelerinin üretimi öncesi bir denetim mekanizması yok. Eğer bir zarar söz konusu olursa ondan sonra ürün bir denetime tabi tutuluyor! O aşamaya kadar serbestçe her şey satılabilir. Temizlik ürünlerinin insan ve çevre sağlığı bakımından denetlenmesiyle ilgili bir mevzuat yok. Açık deterjan ve temizlik malzemeleri ise ayrı bir risk. Zira bu ürünlerin özellikle kanser yapacağı konusunda çok ciddi kaygılarımız var. Bütün ürünlerle ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin ve denetim alınması için bir çalışma yapılması gerekiyor. Tüketici çok da dikkat etmiyor. Tamamen reklamlarla ve daha önceki alışkanlıklarıyla tercihte bulunuyor. Kimyasallar konusunda tüketicinin duyarlı olması lazım.
Sayı: 65
Bölüm: Aktuel



1- SU
•Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte nehirlere karışır. İçinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanın.


•Dişlerinizi fırçalarken, bulaşık yıkarken ya da traş olurken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur

•Tek bir kişi yılda ortalama 49 bin 140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre yüzde 60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır.

•Sifon çekildiğinde suyu renklendirsin ve temizlesin diye tuvalete asılan maddeleri kullanmayın. Bunlar kanalizasyona karışarak kirliliğe sebep olur.


•Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürür. Çamaşır suyunu olabildiğince az kullanın.

•Bozuk musluklardan ve tuvaletlerden sızan su, evinizdeki toplam su tüketiminin yüzde 5'i kadardır. Akan tesisatınızı onarın.

•Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla su tutmak yerine süpürge kullanın.

•Bahçenizi sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edin.

•Arabanızı yıkarken kova ve sünger kullanın. Hortumla yıkama, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir.

•Musluklara ve duş başlıklarına takılan ve su akışını azaltırken basıncı artıran yeni sistemleri edinin.

•Suyu kireç ve bakterilerden arındıran filtreler kullanın.


2- TEMİZLİK
•Temizlik ürünü satın alırken, ne tür temizlik için kullanacağınızı düşünün. Yalnızca gereksiniminiz olan ürünleri satın alın.
•Temizlik ürünü satın alırken konsantre ürünleri tercih etmeniz hem tasarruf sağlar, hem de daha az ambalaj tüketmenize neden olur.Ambalajı geri dönüştürülmüş ürünleri tercih edin.

•Aldığınız ürünü kullanmadan önce, mutlaka kullanma kılavuzunu okuyun.

•Temizlik ürünlerini kesinlikle birbiriyle karıştırmayın.

•Kullanma dozunu etikette belirtildiği kadar ayarlayın. Fazla kullanmak daha iyi temizlik sağlamazken, hem sağlığınıza, hem de çevreye daha çok zarar verir.

•Temizlik ürünlerinin kapaklarını sıkıca kapatın ve hiçbir temizlik ürününü yiyeceklerle aynı dolapta saklamayın.

•Temizlik ürünlerini sonuna kadar kullanın. Ambalajları içinde kalan maddelerle çöpe atmayın.

•Hiçbir temizlik ürününü kendi ambalajından başka bir ambalajda saklamayın.


Banyoda

•Sentetik kokulu kozmetikleri kullanmak yerine, doğal ürünlerden yapılmış, kokusuz kozmetikleri kullanın.

•Triklosan içeren diş fırçalarını, diş macunlarını ve ağız sularını kullanmayın.

•Tehlikeli kokuları ve uçucu organik kimyasalları emebilen vinil yer malzemesinden uzak durun.

•Klorinle ağartılmış kağıt bazlı temizlik ürünlerini kullanmayın.

•Ürünlerinde phthalates kullanılmadığını belirten markaları tercih edin.


Düzenleyen DİDEMNAZ : 13-05-2007 saat 09:59
DİDEMNAZ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön