Bilgilerini ve deneyimlerini paylaşan arkadaşlara özellikle Jezebel'e teşekkürler. Dün tohumları sipariş ettim, benimkiler anavatanı Çin'den gelecek.
Buradan farklı olarak ingilizce yetiştirme metinlerini okudum birbiriyle çelişir gözüken bir duruma rastladım. Biri diyor kuru hava sever, diğeri kuru havayı sevmiyor (belki alt-üst sınırı vardır?) ve 1000 feet (300 mt)'ten yükseklikte daha iyi yetişiyormuş. Çıkardığım sonuç; 300-1000 mt arası yaylalar-bölgeler, hafif ağaç gölgesi. (doğal sonucu-rüzgar koruması)
Rüzgarı sevmediği aşikar, aşırı olmadıkça (-10 altı?) soğuğa oldukça dayanıklı. Sanırım çilek gibi fideyken direk güneşe çıkarmamak daha iyi. Zengin toprağı seviyor, panax ginseng gibi suni gübre ilave edilmemesi gerekiyor-muş (?).
Çay olarak kullanılacaksa kış sonu ekilen ürünün haziran'da toplanması gerekiyormuş. Ve yaprağı kurutulduktan sonra yeşil çay gibi 3-5 dk dan fazla demlenmesi önerilmiyor.
Balık kokusu var diyen arkadaşlar yaş mı demledi? ve hangi ayda topladı? Yaprağın tatlı olduğu yönünde (yanlış anlamadıysam

) bilgiler var, hatta dondurmaları tatlandırmak için koyuluyormuş.
Çelikle üretim daha kolay gibi, biyoloji bilgim yeterli olmadığı için aklıma birşey takıldı. Mesela dişi bitki'den çelik alırsak yeni ürün de direk dişi mi oluyor yoksa erkek olma ihtimali var mı?
Şehir efsanesi mi değil mi şu an için tam bilinmiyor, magazinel-ticari olarak belki şu an ön planda değil ama araştırmaları sadece çin üniversiteleri yapmamış, işin içinde japon bilimadamları da var. Keşke bizim ilgili bölümlerimiz bu konuyu araştırsa, en azından Ispanak-demir hususundaki gibi bir durum var mı yok mu anlarız.
p.s kalbinde sorun olanların bu durum geçinceye kadar bu bitkiyi tüketmemesi öneriliyor. 30 gün'den fazla çay tüketimi önerilmiyor, ama çin'de uzun yaşayan dayılar buna uymuş mu acaba

sayın SSengoren, sizinkilerden tohum alabildiniz mi?
selam ve sevgilerimle.