Sezonu yavaş yavaş kapatıyoruz artık. Almanya'da havaların son güzel zamanı yaşıyoruz. Bundan sonra hava sıcaklığı bitkinin tolere edemeyeceği derecelere varacağından hazır hava sıcakken geçenlerde bahçedeki bitkilerimin son sulamalarını,vitamin takviyelerini ve bakımlarını yaptım.
Bahardan bu yana bitkileri sadece yağan yağmur suyu ile suladım. Özellikle sukulentler yağmur suyundan son derece hoşlanıyorlar, yaprakları daha diri, renkleri daha canlı ve gövdeleri daha dolgun oluyor. Bunun etkisini en çok Echeverialarda, Sedum, Sempervivum, Senecio articulatus, Kalanchoe daigremontiana, Aeonium türlerinde gördüm.
Kaktüslerden Rebutialar ve Mammillarialar da yağmur suyu ile sulandı ama topraklarının sürekli ıslak kalmaması için naylon kaplı mini sera mantığıyla hazırlanmış raf sistemi bahçede bu sene işimi kolaylaştırdı.
Bu sene pek hastalık yaşamadık. Baharda yaptığım vitamin desteği ile ufak tefek zararlı saldırılarına karşı oldukça dirençliydi bitkiler. Unlu bitsiz geçirdiğimiz ilk yaz dönemiydi diyebilirim. Evdekilerde hala unlu bitle mücadele etmeme rağmen bahçedekilerde bu sene unlu bit gözlemlemedim. Bu sene en çok sıkıntı yaşadığım canlı salyangozlardı. Sedum yapraklarını delik deşik etmişler. Bahçedeki Tillandsiaların üzerinden her gün salyangoz temizlemek zorunda kaldım.
Önümüzdeki günlerde kış dönemini 10 derece ısıda, aydınlık ama kapalı kilerde geçirecek olan bitkilerimin birkaçının son pozları...
Rebutia albiflora
Rebutia rutiliflora
Rebutia senilis
Rebutia spinosissima
Sulcorebutia rauschii
Bu bitkilere ait bilgiler aşağıdaki başlıklarda yeralıyor.
Rebutia ve Alttürleri
Sulcorebutia rauschii