Doğa Derneği ve Kuş Gözlem Toplulukları Türkiye'nin Su kuşlarını Saydı
Bu yıl 87 alanda 95 farklı türden yaklaşık 1 milyon 629 bin su kuşu ülkemizde kışladı. Doğa Derneği, kuş gözlem topluluklarıyla birlikte su kuşu nüfusunu belirlemek ve kuş gribi izleme çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla Türkiye'nin su kuşlarını saydı.
Doğa Derneği, Hollanda Kraliyet Ankara Büyükelçiliği, Tarım Doğa ve Gıda Kalitesi Ofisi, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle kış boyunca su kuşu sayımlarını gerçekleştirdi. Ülke genelinde 20'yi aşkın Kuş Gözlem Topluluğu, 120'den fazla deneyimli kuş gözlemcisi, konu ile ilgili üniversiteler ve yerel sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla toplam 87 sulakalanda sayımlar gerçekleştirildi.
Çalışmanın gerçekleştirildiği alan sayısı, ülkemiz sukuşu sayımları tarihinde kaydedilen en yüksek sayı oldu. Bu çalışma sonucunda, 87 alanda 95 farklı türden yaklaşık 1 milyon 629 bin sukuşunun ülkemizde kışladığı belirlendi.
En fazla sukuşunun sayıldığı ilk üç alan sırasıyla, Beyşehir gölü (263 bin), Eğirdir Gölü (148 bin) ve Burdur Gölü (122 bin) oldu. Bu sonuçlar ülkemizde yer alan sukuşlarının yaklaşık üçte birinin sadece bu 3 Önemli Doğa Alanı'nda yoğunlaştığını gösteriyor.
Ülkemizde yaklaşık 20 yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen bu sayımlar, 2005 yılından beri Doğa Derneği organizasyonu ile yapılmakta. İki yıldan bu yana da, sayımların canlı olarak izlenebilmesi için
www.sukusu.org sitesinde interaktif bir harita oluşturuldu. Bu haritada her alanda sayılan su kuşu türlerinin sayısı verilmektedir.
Bu sayımlar yalnızca ülkemizde değil, tüm dünya genelinde, Uluslararası Sulakalanları Koruma Kurumu'nun (Wetlands International) koordinasyonunda her yıl kış aylarında gerçekleşiyor. Sayımlar, kış döneminde ülkemizde bulunan su kuşu nüfusunun belirlenmesi ve kuş gribi izleme çalışmalarına katkı sağlanması amacıyla yapılıyor.
Kaynak: Doğa Derneği