Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Köylü
Arkadaşlar, bu tip forumların en güzel yanlarından biri bilgi paylaşımı olması. En önemli sınırlılığı ise yaşanılan deneyimlerin aktarılamaması.Eğer insanlar deneyimlerini nesilden nesile aktarabilseydi sanıyorum hiç kimse hata yapmıyor olacaktı. Bu nedenle sizin de bunu yaşayıp görmeniz gerekiyor sanırım.Gövde birleştirirken amacımız hızlı gövde geliştirmektir.Sizin tüm fideciklerinizin çapı yarım santim bile etmiyor. Eğer gövde birleştirecekseniz biraz daha kalın fidecikler kullanmalısınız.Unutmayın Bonsai yapılırken insanı ençok yıldıran konu tohumla işe başlamaktır. Yıllardır bu forumu bonsaibaşlığı altında takip ediyorum henüz biraz bonsaiye benziyor diyebileceğim bir ağaca rastlamadım. İki ustamızın birkaç yıl emek verilmiş birkaç ağacı dışında. Bonsai yapımı tekniklerini iyi bilip kolaycılığa kaçmadan yani gövde geliştirmeden ancak satın alma yoluyla bonsai sahibi olabiliriz ki Türkiye'ye gelecek vaadeden hazır bonsailer gelmiyor. Üslubum biraz sert gibi gelebilir ama inanın öyle değil. Başarılar diliyorum.
|
Merhabalar Oğuz bey.
Rica ederim, benim takıldığım kesinlikle üslubunuz değil aksine benim bilmediğimi bilmiş olmanız
dı.
dı diyorum benim bilmediğim değilmiş.Size bi noktada katılıyorum, gövde birleştirmek için fidelerin belirli bi kalınlıkta olması lazım, bunda hemfikirim.Ben burada iddia etmiyorumki bugün bağladım, haftaya tek gövde halinde bonsai ağacım olacak.Diyorum ki limon tür olarak zor bi ağaçtır.Kaynaşması ve yetiştirmesi diğer ağaçlara göre zor ve uzundur.O sebeple 1. deneme olarak yapıldı, diğer deneme için fideler büyümesi bekleniyor.Bu denemede görmek istediğim kaynaşma için fidelerin gelişmiş olması mı yoksa gelişmemiş olması mı uygundur.Normal ağaçta turunçgil dal kaynaması (kaynama noktası belirsizleşene kadar) 7-10 yıl arasını buluyor.Eğer bunu çok genç fide iken yapınca süre kısalır mı ? bunu bilen varmı veya deneyen, bu konuda fikri olan ? ben uzun araştırmalarıma rağmen bulamadım. Bulmak için sizin deyiminizle
"Bu nedenle sizin de bunu yaşayıp görmeniz gerekiyor sanırım." gerekiyor.İşte ben bunu yapıyorum.Yaşayıp, görüp, öğreneceğim ve bi yerlere yazıp ihtiyacı olanlara ileteceğim.İşte onlar benim yolumdan tekrar gitmesinler.Burda 2. aşamam ise hazır bunu denemişken bu gövde birleştirme işleminde elde ettiğim ağacı bonsai olarak değerlendirmek ve diğer adaylarımın yanına entegre etmek.Buraya kadar anlaşıldım mı ?
Diğer konu ise tohumdan bonsaiye ulaşmak evresi.Zor hemde çok zor, hayatıma mal olabilir ve belki ben o bonsaiyi (sizinde dediğiniz gibi tam formunu bulmuş şekli ile) göremem bile.Sonucunu göremeyeceksem niye uğraşayım o zaman, şimdi hemen diktiğimiz fideleri, ağaçları kaldıralım atalım.Niye o zaman ağaç dikme edasıyla onlarca kampanya yapıyoruz.Bonsainin öğretilerinden biride önceki mesajlarımda yazdığım konu
SABIR.Ben sonucunu göremesem bile o yolda emek harcamak bile bana haz verecek.Bunun için uğraşıyorum.Burada atlanmaması gereken nokta ise sabırı gösteremeyecek kişilerin heyecanla bazı işlere kalkışmaları ve kısa sürede durumdan soğuyup ortamı ve ona inananları hüsrana bırakmaları.Kişi kendini iyi bilir, ona göre hareket etmelidir.Sadece 3-4 ay bu yapmaya çalıştıklarımı düşünüp tasarladım.Ardından birkaç ay çekirdek biriktirdim.Çekirdekleri ölü güneşte kurutup oksijenli suda beklettim, temizledim.Kurutup saklama kablarında topladım.Kışa doğru özel çimlendirme harcı hazırlayıp saksılara ektim.Hepsinin gelişimlerini, ne kadar sürede ne kadar boylanma gösterdiler, ekme ve yüzeye çıkma süresinde hava sıcaklığı kaç dereceydi, uygun ortam sağlanırsa kaç günde çıkıyorlar, ortam sıcaklığı değişkenlik gösterirse gelişim nasıl oluyor not aldım.Kendi bildiklerim yanında çevreden bilgiler topladım.Çekirdek- fide döneminde de denemeler yaptım.Bu denemeler devam ederken foruma yazarak konuyu sizlere açtım.Konuyu açtığımda bile zaten başlayalı 8-10 ay olmuştu.İlk mesajımdan bu yana aynı takibi ve kayıtları belirli aralıklarla tuttum, şuan başlangıçtan bu yana neredeyse 2 yıl geçti.Bu geçen 2 yıla karşın yukarıdaki son fotoğrafa bakıpta "
2 yılda geldiğin nokta burasıysa gerisini sen hesap et" diyenlerde olacaktır.Ama onu diyenler bunca zaman geçmesine rağmen benim bitmeyen heyecanımı görmeyenlerdir.Dedimya
bonsai=sabır Eğer siz buna kolaycılığa kaçmak olarak isimlendiriyorsanız üzerine yorum bile yapamam.Bellimi olur belki yarın son fotoğraftaki saksım benim ufaklığın oynadığı top darbesine maruz kalıp hayata yenik düşebilir.Benim 2 yılı geçen emeğim 10 saniyede biter... Bilinmez... Ama ben tekrar başlarım orası kesin.
Umarım beni yanlış anlamazsınız.
Mehmet