Sayın
maki01,
elek ve
missmenas, ilgileriniz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Ağır grip geçirmeme rağmen oldukça yoğun olan bir hafta geçirdim, bu yüzden geç cevap yazabiliyorum. Kusura bakmayın.
Oksijenli su tavsiyeniz için teşekkürler ancak sanırım toprak değiştiriceğim. Geçen cuma tüm hoyalarımı suladım. Pazartesi büroya geldiğimde
"Hoya Compacta Variegated" ve
"Hoya İmperialis" in topraklarında aşırı küflenme gördüm. diğer hoyalarda -aynı toprağı kullanmalarına rağmen- bir sıkıntı yoktu. Sanırım bir ara bu türler daha fazla suya ihtiyaç duyar lafı üzerine fazlaca sulamanın etkisi ancak çıkıyor. bir de hazır aldığım toprağa biraz torf karıştırmıştım, yeni gelecek olan toprağa torf katmayacağım. Hatta rahmetli orkidelerden kalma orkide toprağını da karıştırabilirim.
Küflenme ile ilgili bir diğer olasılık da bitkilerin büroyu sevmemiş olmaları. Evde sürekli balkonda, açık havada dururlarken büroda her ne kadar iyi güneş alsalar da sürekli kapalı ortamdalar. Büro her ne kadar havasız olmasa da klima harici kolay kolay pencere açmıyorum (yol gürültüsü), belki de bu durum önceki sık sulama hatası ile birleşince küflenme başladı.
Sayın missmenas, sözleriniz beni oldukça onurlandırdı. 2009 yılından beri hoya başlığını takip ediyorum, çok şey öğrendim. Hatta sizin hoyalarım konunuzu baştan sona okudum.Yeni yeni hayatımı düzene sokup hoya edinmeye başladım. Yeni siparişlerimde özellikle sizin listenizden yararlanıyorum. Sayın Orkun Kırcı' yı ve tüm hoyasever site sakinleri tez zamanda buraya beklerim. Aslında kendimi iyi hissetseydim sayın Orkun Kırcı ile tanışmak isterdim. Cumartesi-pazar bütün gün Aydın' daydım. Aslında bu hafta cuma günü de Bitez' de olacağım ancak gerek kendi arabamla gitmeyeceğim, gerekse bayram öncesi olduğu için ne yazık ki tanışmamız oldukça zor. Yine de yaza kadar Akçapınar' a geleceğimden emin olabilirsiniz. Tabi ki her zaman kapım açık... Aslında Ege Botanik Serası ziyaretine katılmayı ve sizlerle tanışmayı çok istiyordum ama aynı gün kardeşimin işyeri açılışı olduğu için gelemedim.
Sahip olduğum ve olmak istediğim hoyaların listesine gelince; evet hazırlamak için oldukça uğraştım ama kesin bir liste değil. Örneğin tesadüf eseri bulduğum
"Hoya Memoria" dan sonra Listemde bulunan, almayı planladığım
"Hoya wayetii" yi birbirine çok benzediği için listeden çıkartabilirim. Ya da ilk sırada bulunan
"Hoya Multiflora (EPC124)" ve onuncu sırada bulunan
"Hoya imperialis white " türlerinden sadece birini alacak, diğerini gözden çıkartacağım.
listeyi yaparken göz önünde bulundurduğum kriterler önem gözetmeden sıralamam gerekirse:
1. Çiçeklerinin kokması
2. Çiçeklerin uzun süre dayanması (yanlızca üç gün dayanan türler olduğunu hatırlıyorum)
3. Çiçeklerin olabildiğince büyük veya sıradışı olması. Şu resimdeki Hoya onychoideslerden tercih edeceğim tür kesinlikle
"EPC 135" olur

4. Sarılıcı-tırmanıcı olması
5. Varsa alacalı tür olması (örneğin evdeki büyük Hoya Carnosam H.C. Tricolor büyür büyümez anneme gönderilecek)
bu listedeki kriterler de birbiri ile zaman zaman çelişebiliyor, yani bunlar da kesin değiller. örneğin Hoya Multiflora (EPC124) ün ne çiçeği büyük ne de sarılıcı bir tür ama döne döne kendisini arıyorum.
Yapmayı planladığım ise birbirlerine yakışan hoya türlerini aynı saksıya dikerek göze hoş gelen, bitkilerin birbirini engellemediği aranjmanlar olurşturmak. örneğin kısa zaman sonra deneyeceğim tek saksıda
Hoya Lacunosa,
Hoya Davidcummingii ve
Hoya Memoria yetiştirmek gibi. ya da ileride deneyeceğim tek saksıda
"Hoya Archboldiana Pink" ve
"Hoya onychoides" yetiştirmek gibi. En basitinden bendeki iç tarafı alacalı H.C.tricolorla birlikte yapraklarının dış tarafı alacalı H.C. Tricoloru aynı saksıya dikmek gibi. Tabi ki bu aranjmanları yapmadan önce titizlikle su, güneş vs ihtiyaçları birbirine benzer mi diye araştıracağım.
Son olarak Hoya Javanica nın 3-4 tomurcuğunu sararıp dökülse de tomurcuklar hızla gelişiyor. Hatta tomurcuklar daha çiçek açmadan aynı çiçek sapından yeni tomurcuk başı çıkartıyor. Genetik olarak çiçek vermeye yatkın mı çıktı acaba? Akşama resim eklemeye çalışacağım.